Festivali

Dečiji filmski festival KIDS FEST, revija nekih od najboljih ostvarenja sedme umetnosti za decu iz celog sveta, jedini je događaj te vrste u Srbiji. Osnovan je 2005. godine. Sa preko 50 000 posetilaca prošle godine, ovaj festival postao je i najposećenija manifestacija za decu u zemlji.

Osim što deci daje priliku da u bioskopu, po veoma pristupačnoj ceni, gledaju najbolje igrane, animirane i dokumentarne filmove za decu, KIDS FEST se tokom sedam dana  trudi i da stvori prostor po meri dece. Deo festivala su i brojne radionice i igraonice koje KIDS FEST organizuje u saradnji sa brojnim profesionalcima koji imaju iskustva u radu sa decom – pojedincima, nevladinim organizacijama, domaćim i stranim kulturnim centrima, ambasadama, bibliotekama, državnim službama.

Dečiji filmski festival KIDS FEST proglašen je projektom od interesa za Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd u oblasti kulture.

Ovaj festival postoji kako bi popularisao filmsku umetnost i kvalitetnu zabavu za decu, kao i da bi obrazovao mladu bioskopsku publiku i buduće filmske autore i autorke.

Festival autorskog filma je festival posvećen umetničkom filmu, osnovan 1994. godine. Održava se krajem novembra i početkom decembra. Program festivala čine neki od najboljih filmova koji su tokom godine privukli pažnju kritike i publike na prestižnim festivalima širom sveta – u Sandensu, Berlinu, Kanu, Londonu, Lokarnu, Veneciji.

Festival autorskog filma poznat je po tome što domaćoj publici pruža priliku da vidi najnovija ostvarenja kultnih filmskih autora, kao i priliku da upozna mlade i još uvek nedovoljno poznate filmske autore. FAF je jedan od najprestižnijih i najbolje posećenih kulturnih događaja u prestonici. Ministarstvo kulture proglasilo ga je 2010. godine događajem od nacionalne važnosti za kulturu, a iste godine nagrađen je nagradom Zvezde Beograda.

Savet festivala čine poznati domaći filmski autori: Srdan Golubović, Stefan Arsenijević, Oleg Novković, Srđan Koljević, Vladimir Perišić, Nikola Ležajić. Producent festivala je „MCF MegaCom Film“.