Jelena, Katarina, Marija od 18. oktobra

JELENA, KATARINA, MARIJA

Originalni naziv: Jelena, Katarina, Marija

Žanr: drama

Trajanje: 95 min.

Godina proizvodnje: 2012.

Zemlja porekla: Srbija

Jezik: srpski, engleski

Scenario: Dušan Miklja, Nikita Milivojević

Režija: Nikita Milivojević

Uloge: Borka Tomović, Jelena Stupljanin, Milica Zarić, L. Jay Meyer, Mickey Carpenter, Dominic Marcus

Tokom ratova poslednje decenije 20.veka Srbiju je napustilo više od pola miliona mladih, obrazovanih ljudi. Danas je Srbija među pet zemalja sa najstarijim stanovništvom na svetu, sa daleko većom stopom umiranja nego rađanja.

Tri mlade devojke iz Beograda, Jelena, Katarina i Marija slučajno se sretnu u Njujorku. Svaka od njih je napustila Beograd iz nekog svog razloga: Katarina, sredinom 90-tih u potrazi za boljim životom. Jelena je krajem 90-tih pobegla od bombardovanja. Mariji je tokom rata poginuo dečko za kojeg je želela da se uda, zbog toga je odlučila da zauvek ode iz zemlje. U potrazi za novim životom, u nekoj drugoj stvarnosti, u kojoj nikada nisu ni sanjale da mogu da budu, sa svojim pogubljenim iluzijama, strahovima, nadama, one traže svoje mesto. Odlazak nije rešio probleme zbog kojih su otišle, već ih je, na neki način, učinio još težim. Jedna od njih se zato vraća u Beograd i želi da u njemu rodi dete.

Jelena, Marija i Katarina su tri imena umesto mnogih imena, metafora jedne mnogo šire, globalne priče, miliona apatrida danas.