RIO od 14. aprila

RIO

Originalni naziv: Rio

Žanr: Animirani, Avantura, Komedija

Trajanje: 96 min.

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: SAD

Jezik: SINHRONIZOVANO

Scenario: Don Rajmer

Režija: Karlos Saldanha

Uloge: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Marko Živić, Ivan Ivanović, Dragan Vujić Vujke, Bojan Žirović

Nova animirana avantura nastala u studiju „Bly Sky“ – poznatom po blokbaster franšizi „Ledeno doba“ – u domaće bioskope stiže pretpremijerno 9. i 10. Aprila.
Ovaj film, snimljen i za prikazivanje u 3D bioskopskim salama, je uzbudljiva i duhovita priča i prvi film iz čuvenog studija „Bly Sky“ namenjen svim generacijama. RIO će biti prvi animirani film ove godine sinhronizovan na srpski jezik. Ulogu Plavka i Biserke igraju Dragan Mićanović i Ana Sofrenović, a u ostalim ulogama pojavljuju se Marko Živić, Jelena Petrović, Luna Lu i Ivan Ivanović. Reditelj sinhronizacije je Dragan Vujić Vujke.
Za dečije glasove u sinhronizaciji „Rija“ održana je javna audicija u kojoj je učestvovalo preko 50 dece, sa ciljem da se odaberu jedna devojčica i jedan dečak. Žiriju, koji su činili Dragan Vujić i Marko Živić, bilo je teško da odabere između velikog broja talentovanih učesnika i učesnica, pa se odlučio podeli tri uloge, i to Anji Radovanović, Nikoli Todoroviću i Mihajlu Gajiću.
Priča ove avanture za odrasle i decu dešava se u jednom od najegzotičnijih gradova na svetu, Rio de Žaneiru, domu karnevala, dugačkih plaža i sambe. Glavni junak priče je Plavko, retki plavi ara papagaj koji živi u malom gradu u Americi misleći da je poslednji pripadnik svoje vrste. On čak ne ume ni da leti. Jednoga dana, međutim, pojavljuje se brazilski naučnik sa vestima da u Riju živi još jedna plava ara, ženka Biserka. Blu i njegova vlasnica Linda odlučuju da na kratko napuste svoj udobni život i krenu na uzbudljivo putovanje u Rio. Ovo putovanje odvešće ih mnogo dalje nego što su zamišljali.
Reditelj ove avanture za sve uzraste je brazilski reditelj Karlos Saldanja (Ledeno doba, Roboti). Saldanja, rođeni Brazilac, posvetio je godine pripremama za RIO, koji je postao jedan od njegovih najvažnijih projekata.