UDALJENO PREDGRAĐE od 23.juna

UDALJENO PREDGRAĐE

Originalni naziv: Quartier lontain/Distant Neighborhoo

Žanr: drama

Trajanje: 98 min min.

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: Belgija, Luksemburg, Francuska

Jezik: Francuski

Scenario: Jiro Taniguchi , Jérôme Tonnerre, Philippe Blasband, Sam Garbarski

Režija: Sam Garbarski

Uloge: Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara, Léo Legrand, Laura Martin

Pedesetogodišnji Tomas je porodični čovek zamoren jednoličnim životom. Jednom prilikom, vraćajući se sa poslovnog puta, neočekivano se zatekao u gradu u kom je odrastao, i u koji se nije vratio godinama. Suočen sa prošlošću, posećuje grob svoje majke i priseća se svog oca, koji je netragom nestao na veče njegovog desetog rođendana. Oprhvan tužnim sećanjima, pada u nesvest. Kada se probudi, Tomas primećuje da ime njegove majke ne stoji na nadgrobnoj ploči. On shvata da se vratio u prošlost i da je ponovo dečak. Vraća se kući, i u školu, ponovo sreće devojkuu koju je bio tajno zaljubljen. Jedno je, ipak, drugačije – njegov otac još uvek je sa njima. Da li Tomas može da spreči da se prošlost ponovi?

O filmu

„Udaljeno predgrađe“ inspirisano je kultnom istoimenom mangom autora Hira Tanigučija, nagrađivanog japanskog autora. Od kako je prvi put objavljena 2002. godine, ova priča o zrelom čoveku koji se vraća u detinjstvo postala je veoma popularna u Francuskoj i širom Evrope, a u Japanu je nagrađena nagradom Ministarstva kulture.

„Sve je počelo čudnim snom“, objašnjava Taniguči, „u kojem sam se vratio u svoje detinjstvo i uspeo da obelodanim osećanja devojci u koju sam bio zaljubljen. Razvio sam tu ideju: kako bi bilo vratiti se u detinjstvo, ali zadržati odrastao um. Naravno, sa svim posledicama, ali jednim dosadnim pitanjem: da sam se vratio u prošlost da li bih, sa svim tim što znam, uspeo da promenim budućnost“.

„Iako je smeštena u svet koji je tako drugačiji od našeg, ova manga sadrži univerzalne ljudske vrednosti i osećanja“, objašnjava reditelj Sem Garbarski. „Koliko god da je priča savršena na papiru, ne može se lako prebaciti na ekran. Ja sam to uradio tako što sam ovu priču centrirao oko odlaska oca i malim detaljima učinio svojom. Tu je sat mog oca, njegov auto, polo majce kakve je nosio… Ovaj film je na neki način posveta njemu“, kaže Garbarski.

„Udaljeno predgrađe“ je treći dugometražni film belgijskog reditelja Sema Garbarskog (The Rashevski Tango 2003, Irina Palm 2007)