VALTER od 8. novembra

VALTER

Originalni naziv: VALTER

Žanr: dokumentarni

Trajanje: 75 min.

Godina proizvodnje: 2012.

Zemlja porekla: Srbija

Jezik: srpski

Scenario: Andrej Aćin, Vuk Ršumović

Režija: Andrej Aćin

Uloge: Velimir 'Bata' Živojinović, Emir Kusturica, Feti Dautović, Vedran Mujagić, Boriša Arnaut, Bato Pušica, Vidan Golubović, Ilinka Golubović, Aleksandar S. Janković, Dragan Radenović, Božidar Zečević

Kulturna delegacija Jugoslavije dolazi u Kinu da bi promovisala film „Valter brani Sarajevo“. Inspirisan životom i borbom za slobodu, zaboravljenog srpskog heroja iz Drugog svetskog rata, Vladimira Perića Valtera, koji je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva 1945. Godine kada su njegovi snovi o slobodi bili ostvareni. Film „Valter brani Sarajevo“ veoma brzo postaje blokbaster u preko 40 zemalja širom sveta, i stiče status kulta u Kini. Jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca svih vremena, Velimir Bata Živojinović, igrao je glavnu ulogu u ovom filmu i tako postao neraskidivi deo nove kineske istorije. Kineski narod je prepoznao i prihvatio Valtera kao novi simbol hrabrosti i slobode. Heroj Valter je ponovo rođen.

Gde je Valter bio od tada? Gde je Valter sada?

Ovo je priča o vremenima kada su pravi heroji postojali i kada se legenda o njima prenosila sa kolena na koleno.

Film istražuje život originalnog Valtera, Vladimira Perića, svetski uspeh koji je imao film „Valter brani Sarajevo“ i pečat koji je Valter ostavio na život Velimira Bate Živojinovića, koji ga je u filmu igrao.

Film “Valter” bavi se odnosom između mita i stvarnosti, svojevrsna je oda herojstvu, “stvarnih” i “filmskih” junaka. Sagovornici filma govore o tome ko su istinski heroji i da li su i danas među nama.