“Dečak sa biciklom” u avgustu u bioskopima

„Dečak sa biciklom“, ostvarenje belgijskog dua Žan-Pjera i Lika Dardena, od 2. avgusta prikazivaće se u bioskopu „Vilin grad“, u Nišu, a od 23. avgusta u Beogradu, u „Dvorani Kulturnog centra“.

Ova dirljiva filmska priča osvojila je brojna priznanja, među kojima su gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, kao i nagrada za najbolji scenario na dodeli Evropskih filmskih nagrada 2011. godine. Film je bio nominovan i za Zlatni globus, u kategoriji Najbolji strani film, a domaćoj publici predstavljen je na „Kustendorfu“ i FEST-u, početkom ove godine.

Siril, jedanaestogodišnji dečak, ostavljen je u domu za nezbrinutu decu, ali je uveren da će se otac vratiti po njega. U potrazi za ocem, ali i biciklom koji je izgubio, dečak slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Osim što pronalazi i vraća njegov bicikl,  Samanta brine o dečaku. Dečak ne prepoznaje ljubav koju mu Samanta pruža, osećanje koje će mu pomoći da pobedi bes.

Braća Žan-Pjer i Lik Darden  su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno. Prvu međunarodnu nagradu osvojili su u Kanu,  kada je film “ Rosetta”  osvojio  Zlatnu palmu 1999. Drugu Zlatnu palmu osvojili su za film „Dete“, 2005. godine. Svi njihovi filmovi su osvojili neku od prestižnijih nagrada.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.