“VALTER” STIŽE U BIOSKOPE

Od istorijske legende i heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca velimira Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji, kreće se priča o vremenima kada su heroji i zaštitnici bili potrebni, satkana u dugometražnom dokumentarnom filmu “Valter“, reditelja Andreja Aćina, čija je premijera zakazana za 4. novembar u beogradskom Sava centru.

Procenjuje se da je više milijardi ljudi širom sveta upoznalo Valtera gledajući film “Valter brani Sarajevo” u režiji Hajrudina Krvavca. Reditelj Andrej Aćin u ovom dokumentarcu pokušava da istraži fenomen i svetski uspeh koji je imao taj film, pečat koji je Valter ostavio na život Velimira Bate Živojinovića koji ga je u filmu igrao, ali i da nam približi život Vladimira Perića, originalnog Valtera. Film “Valter” bavi se odnosom između mita i stvarnosti i svojevrsna je oda herojstvu stvarnih i filmskih junaka.

Filmski Valter, Velimir Bata Živojinović svedoči u filmu kako ga je uloga sarajevskog obaveštajca promenila i proslavila. Otkriva detalje svoje prve posete Kini u kojoj je i danas ikona. Posebnu emociju nosi ispovest slavnog glumca, koja je snimana na Kubi gde Velimir Bata Živojinović govori o sopstvenim životnim bitkama, u trenucima borbe sa teškom bolešću koju je po drugi put pobedio na Kubi. Ostali sigovornici filma, među kojima su Emir Kusturica, Petar Janjatović, Dragan Radenović, Feti Dautović, Aleksandar S. Janković, Božidar Zečević, Boriša Arnaut, Ešrefa Krvavac i Ilinka Golubović govore o tome ko su istinski heroji i da li su i danas među nama.

Nakon beogradske premijere, od 8. novembra film će biti i na redovnom bioskopskom repertoaru.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.