„Pijeta“ na otvaranju 18. Festivala autorskog filma 28. novembra

Nagrađivana domaća rediteljka Maja Miloš otvoriće 28. novembra u 19:30 u Domu omladine 18. Festival autorskog filma, nakon čega sledi projekcija pobedničkog ostvarenja Venecijanskog filmskog festivala, drama „Pijeta“ južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka.

18. FAF održava se u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima „Fontana“, „Cineplexx Delta City“ i „Kolosej“, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu Doma kulture Studentski grad do 5. decembra.

Glavni program festivala, sačinjen od 19 filmova od kojih 12 ulazi u takmičarsku selekciju za gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, biće svečano zatvoren proglašenjem pobednika festivala 4. decembra.

Prateći programi u Muzeju kinoteke traju i tokom 5. decembra.

Novi film kontroverznog reditelja Kim Ki-duka, „Pijeta“, u Veneciji je osim „Zlatnog lava“ osvojio još tri priznanja. Ova drama govori o okrutnom mladiću koji radi za zelenaše. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je u detinjstvu odbacila.

Jedan od najkontroverznijih reditelja je samouk autor ponosan na svoj autsajderski status, koji ga izdvaja od savremenika. Rođen je u Južnoj Koreji, a u Parizu je studirao umetnost. Pre nego što je počeo da snima filmove kao reditelj pisao je scenarija. Poznat je kao autor filmova „Krokodil“ (1996), „Ostrvo“ (2000), „Proleće, leto, jesen, zima… i proleće“ (2003), „Provalnik“ (2004) i „Arirang“ (2011).

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.