„VARVARI“ OTIŠLI U KARLOVE VARI

Glavne uloge u filmu „Varvari“ poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su danas, sa rediteljem Ikićem, otputovali u Karlove Vari!

Film „Varvari“, debitansko ostvaranje talentovanog reditelja i scenariste mlađe generacije Ivana Ikića, imaće svoju svetsku premijeru u nedelju, 6. jula, na filmskom festivalu u Karlovim Varima (4-12. jul), u okviru programa East of the West. Ekipa filma, ne čelu sa rediteljem Ikićem danas je otputovala  u ovaj češki gradić. 

„Varvari“, snažna tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive, portret su jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Junak priče Luka je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz Mladenovca. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju. Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina.

Glavne uloge u filmu poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je on, kao i likovi u filmu, dobio na autentičnosti.

„Ovo je priča o odrastanju u gradiću u Srbiji, ispričana iz ličnog ugla glavnog junaka Luke, priča o traženju sopstvenog identiteta i prihvatanja od strane sredine, o tragediji odrastanja u društvu izgubljenih vrednosti, u kome jedino uspevaju korupcija, nemoral, kriminal i zloupotreba moći“ – kaže o svom filmu Ivan Ikić.

Nakon svetske premijere u Karlovim Varima, Varvari će srpsku premijeru imati u sklopu Glavnog takmičarskog programa na predstojećem Festivalu evropskog filma Palić (19 – 25. jul), a od jeseni ćefilm gledati i publika u bioskopima.

U filmu igraju Željko Marković, Nenad Petrović ”Flash”, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar, Mirko Vlahović. Reditelj i scenarista je Ivan Ikić, montažer – Dragan von Petrovic, fotografija – Miloš Jaćimović, muzika – Vladimir Živković i Vladimir Uspenski, produkcija: SENSE Production (producent: Milan Stojanović).

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.