8. KIDS FEST – Održana konferencija za novinare

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Delfi Cafe-u u Studentskom kulturnom centru predstavljen je program 8. KIDS FESTA i nagradni konkurs SNIMI SVOJ FILM: MOJE ŠKOLSKO… koji počinje danas i traje do 10. oktobra. 

Govorili su Igor Stanković, direktor distributerske kuće MCF MegaCom Film, koja je producent KIDS FEST-a, i Marin MIlosavljević, predstavnik srednje škole “Artimedia” i kompanije UMS.

Najpopularniji dečiji festival zabave – Dečiji filmski festival KIDS FEST – održaće se 15. do 21. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, kao i ostalim gradovima širom Srbije.

U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima „Cineplexx Delta City“, „Kolosej“, „Roda Cineplex“ i Dvorani Doma sindikata, u Novom Sadu u bioskopu „Arena Cineplex“, u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop „Vilin Grad“.

Cene karata za projekcije tokom Dečijeg filmskog festivala znatno su niže od regularnih bioskopskih cena. Najniže cene su 150 dinara za 2D i 250 dinara za 3D projekcije.

Kao i uvek, KIDS FEST će svojoj publici predstaviti najbolje filmove iz raznih zemalja. Ove godine filmovi stižu iz Francuske, Velike Britanije, Španije, Danske, Nemačke, Norveške, Švedske, Češke, i Holandije. Među ostvarenjima su animirani 3D filmovi, igrani filmovi sa svetskih festivala za decu i mlade, dokumentarci o životu životinja, nežne priče o prijateljstvu, ljubavi i uzbudljive misterije.

Festival najavljuje nagradni konkurs “SNIMI SVOJ FILM: MOJE ŠKOLSKO…”, koji počinje danas i traje do 10. oktobra.

8. KIDS FEST u saradnji sa kompanijom  SAMSUNG organizuje nagradni konkurs „Snimi svoj film: moje školsko…“ Učenici i učenice osnovnih škola pozvani su da snime kratki film o nekoj od tema: moje školsko dvorište, moje školsko društvo, moje školsko radovanje, moje školsko uživanje, moje školsko zaljubljivanje… Video snimke treba, u prisustvu roditelja, postaviti na YouTube, i link za video poslati na adresu mojeskolsko@kids-fest.com.

Najbolji film odabraće profesionalni žiri, a pobednik će osvojiti Samsung smart telefone za celo odeljenje!

Tokom konkursa KIDS FEST u saradnji sa ARTMEDIJOM i UMS-om kao edukativnim partnerima organizovaće nekoliko filmskih radionica u osnovnim školama u Beogradu. Predavači će biti profesori i učenici škole ARTIMEDIA, kao i poznati reditelji Srđan Koljević i Nikola Ležaić.

Dečiji filmski festival KIDS FEST tradicionalno je dobra prilika da se u bioskopima gledaju zanimljivi dokumentarci o prirodi, koji se retko nađu na redovnom bioskopskom repertoaru. Iz Velike Britanije stiže film „Kralj pingvina 3D“, priča iz majstorske radionice Dejvida Atenboroa o životnom putu jednog pingvina i njegovoj borbi da postane kralj u svojoj zajednici ovih fascinantnih stvorenja. Film „Beni se vraća kući“ je priča o bonobo majmunu koga su zarobili lovci. Iz zarobljeništva ga spašava Klodin Andre, žena koja je posvetila svoj život ovim ugroženim stvorenjima, i vodi ga u sklonište u kome se majmuni spremaju za povratak u divljinu.

Animirani filmovi uvek privlače veliku pažnju publike na KIDS FESTU. Oni kojima se prošle godine dopao danski film „Živko Žabojed 3D“ želeće da gledaju novo ostvarenje istog tima autora – „Gumeni Tarzan 3D“, film o tome kako izgleda biti manji i slabiji. „Marko Makako“ je zabavan španski sa neobičnom pričom i neočekivanim obrtimima. Iz Perua stiže „Priča o delfinu sanjaru“ koja prati putovanje jednog delfina i njegovih prijatelja prepuno izazova i prepreka. „Vanila gorila“ kombinuje animaciju i igrani film, i inspirisan je životom Pahuljice, albino gorile koji je od 1964. do 2003. godine. živeo u zoološkom vrtu u Barseloni. Pahuljica je bio jedini poznati albino gorila na svetu do sada. Godine 1967. našao se na naslovnoj strani magazina „National Geographic“, a njemu u čast je ime dobio jedan asteroid. „Igračke sa tavana“ su prava poslastica za ljubitelje animacije. Neobičan stil ovaj film duguje češkom reditelju Barti koji je veoma cenjen u svetskim animatorskim krugovima.

8. Dečiji filmski festival KIDS FEST predstavlja i niz igranih filmova koji su zanimljivi starijem školskom uzrastu. Tu je i francuski hit „Rat dugmića“, zasnovan na jednom od najpoznatijih francuskih romana za decu, film o ljubavi i avanturi. „Tajna kuće krokodila“ je nemačko ostvarenje snimljeno kao triler za decu. Iz Holandije stižu tri igrana filma. „Kauboj“ je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio nagradu za najbolji debitantski film i Gran pri mladih kritičara koji čine žiri Generacija K plus, „Tata vrati se kući“ sa dosta humora priča o dečijim strahovima i magijskom shvatanju sveta (osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu „Cinekid“, najvećem svetskom medijskom festivalu za decu koji se dešava u Amsterdamu i još oko 30 gradova  u Holandiji), a „Mali vukodlak“ prikazan je u okviru selekcije Torontskog međunarodnog filmskog dečijeg festivala. Švedski film „Ledeni zmaj“ zasnovan je na istoimenom romanu o odrastanju jednog dečaka i njegovoj potrazi za srećom.

Na KIDS FESTU gledaoci će moći da izaberu između još mnogo zanimljivih filmova, a u bioskopima ih očekuju i zanimljive radionice, igrice i pokloni.

U Beogradu radionički centar nalazi se u Domu sindikata. Treću godinu za redom „Politika za decu“ druži se sa posetiocima i otkriva im nove zanimljive svetove. UMS i ARTIMEDIA predstaviće radionice glume, novinarstva, manekenstva; DKC MAJDAN predstaviće nekoliko radionica za različite uzraste, među kojima je i škola glume Vanje Ejdus. TIM ZA OBRAZOVANJE GRAĐANA I KULTURU – TOK prirediće neodoljivu avanturu za decu – POTRAGU ZA BLAGOM. Dečiji klub Narodnog muzeja u Beogradu organizuje radionicu ARHEOLOG I JA, tokom koje će deca će imati priliku da učestvuju u arheološkim iskopavanjima, pronađu ostatke istorije i sastave zaboravljene predmete. Sportski klub ARENA NO1 ponudiće posetiocima da upoznaju čari streličarstva i paintball-a. Tradicionalni partneri i radionice KIDS FESTA su i Centar za animaciju dece ČIGRA IGRA, škola prve pomoći CRVENOG KRSTA BEOGRADA, kao i plesna ekipa 2HOT4STAGE čije energične i uzbudljive radionice modernog plesa mame osmehe na lica. Tokom vikenda 20. i 21. oktobra posetioci KIDS FESTA u bioskopu „Cineplexx Delta City“ imaće priliku da učestvuju u kreativnim radionicama PERO ART CENTRA, kao i sportskim radionicama kluba ARENA NO1.

Radionice i animacije biće deo programa KIDS FESTA i u Nišu i Kragujevcu. U Nišu su partneri DEČIJI KULTURNI CENTAR, STUDIO JELENA ĐORĐEVIĆ i EKOPOLIS MREŽA i CENTAR ANIMACIJE MILKINS, a u Kragujevcu KANCELARIJA ZA MLADE, plesni klub DYNAMIC, KARATE KLUB KRAGUJEVAC, FOTO SONY, kao i ARENA FUN FACTORY.

Sve informacije o festivalu mogu se naći na zvaničnom sajtu Dečijeg filmskog festivala KIDS FESTA, na adresi www.kids-fest.com.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.