Aliće Rorvaher i Danis Tanović gosti jubilarnog izdanja Festivala autorskog filma

Ovogodišnja dobitnica Gran prija žirija u Kanu i oskarovac iz Sarajeva predstaviće svoja nova ostvarenja beogradskoj publici.

Počela prodaja ulaznica za 20. Festival autorskog filma na 4 lokacije

Mlada italijanska rediteljka Aliće Rorvaher, dobitnica Gran prija žirija u Kanu za film „Čuda“, i reditelj iz Sarajeva i dobitnik Oskara, Danis Tanović, biće gosti ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, koji se održava od 26. novembra do 3. decembra.

Aliće Rorvaher u svom drugom dugometražnom filmu prikazuje neobično leto tokom kojeg stroga pravila koja su držala porodicu – glavnu junakinju, njene roditelje i sestre – na okupu, počinju da se krše. To je prouzrokovano delom dolaskom nemačkog dečaka na programu rehabilitacije za mlade, a delom učešćem lokalne zajednice u neobičnom televizijskom takmičenju. Aliće Rorvaher je ove godine, koja joj je donela prestižnu nagradu u Kanu, bila i predsednica žirija na 71. Venecijanskom festivalu u kompeticiji za nagradu Lav budućnosti za najbolji debitanski film. Rediteljka i njena sestra Alba, koja igra u filmu, odrasle su nedaleko od mesta na kojem se odvija porodična drama iz „Čuda“.

Renomirani reditelj Danis Tanović, čije je prošlogodišnje ostvarenje „Epizoda u životu berača željeza“ takođe prikazano u okviru FAF-a, publici će ove godine predstaviti svoj novi film „Tigrovi“, koji je sniman kao indijsko-francuska koprodukcija. „Tigrovi“, priča o Davidu i Golijatu, zasnovana na istinitom događaju čiji protagonista danas živi u Torontu, prikazuju ulice Pakistana i beskrupulozan svet farmaceutskih kompanija. Danis Tanović nagrađen je sa oko 30 raznih priznanja u dosadašnjoj karijeri, među kojima su Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja za „Ničiju zemlju“, i Srebrni medved u Berlinu za film „Epizoda u životu berača željeza“.

20. Festivalu autorskog filma prisustvovaće i indijski reditelj Čaitanija Tamahane, čiji je debitantski film „Sud“ je nagrađen u Veneciji nagradom Lav budućnosti, kao i glumac Vivek Gomber koji igra glavnu ulogu u spomenutom filmu. Pozivu organizatora Festivala autorskog filma odazvali su se i Kater Hodjern, autor filma „Ribari bez mreža“ nagrađenog u Sandensu za najbolju režiju, i Zvonimir Jurić koji će publici predstaviti svoj novi film „Kosac“. Beograd će posetiti i reditelj Samjuel Tei, koji čini deo autorskog trojca debitantskog filma ,,Party girl” nagrađenog Zlatnom kamerom u Kanu.

Ove godine dvanaest ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, a među njima se nalaze i „Čuda“ Aliće Rorvaher, „Ribari bez mreža“ Katera Hjoderna, „Sud“ Čaitanije Tamahane i „Kosac“ Zvonimira Jurića.

U skladu sa jubilejom, okosnicu Glavnog programa čine nova dela reditelja koji su obeležili njegovu dvadesetogodišnju istoriju: filmovi Andreja Zvjaginceva, Roja Andersona, Nurija Bilge Džejlana, kao i Žan-Lik Godara.

Ulaznice za projekcije na festivalu već mogu da se kupe na blagajnama Doma omladine Beograda, Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma kulture Studentski grad i u bioskopu „Fontana“. Ulaznice za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci (u Muzeju i Zgradi kinoteke) i „Parobrodu“ moći će da se kupe na dan projekcije tokom trajanja festivala.

U programu festivala i cenama ulaznica ima malih izmena, te se najtačnije informacije mogu naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.