“GODINE BITLMANIJE” 20. OKTOBRA NA REPERTOARIMA BH KINA

mBeatlesStill09

Krajem mjeseca oktobra u bh kina stiže dokumentarni film „The Beatles: Eight Days A Week – Godine Bitlmanije“, originalnog naslova “The Beatles: Eight days a Week” koji nam govori da ipak postoji dosta činjenica koje ne znamo o najvećem muzičkom fenomenu XX stoljeća.

Pet decenija od izlaska jednog od najhvaljenijih albuma „Revolver“ legendarnih “čupavca” iz Liverpoola (Johna Lennona, Paula McCartneya, Georgea Harrisona i Ringa Starra) na veliko platno dolazi najjnoviji i jedini dokumentarac o njima koji je odobren od strane Paula McCartneya i Ringo Starra – „The Beatles: Eight Days A Week – Godine Bitlmanije“, koji je režirao čuveni reditelj Ron Howard.

Dokumentarac istražuje putovanje najpoznatijeg benda svih vremena u periodu od 1963. do 1966. godine i fenomen „Bitlmanije”. Uz intervjue s Paulom McCartneyjem i Ringo Starrom, tu su i arhivski snimci koncerata, intimni momenti iz studija koji daju sliku o tome kako je sve u vezi s tim fenomenom izgledalo. Dokumentarac je praktično hronika turneje čuvene grupe u prvoj polovini šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dijelovi sa čuvenog koncerta na njujorškom Shea stadionu iz 1965, na kojem je bilo više od 55 hiljada ljudi, podsjetiće gledaoce na ono što je nazvano “početkom britanske invazije na SAD”, a što je počelo nevidjenim dočekom na njujorškom aerodromu i zatim gostovanjem u TV šou čuvenog Ed Sullivana.

Ovaj film prikazuje sve, od prvih nastupa u rodnom Liverpoolu, preko Hamburga i New Yorka, do nastupa u Melburnu i Tokiju. O studijskim albumima i pričama koje su pratile snimanja uglavnom se sve zna, pa je je Howard zbog toga pokušao da fenomen Bitlsa istražuje kroz njihovu koncertnu karijeru. Tokom rada na ovom filmu, shvatio je da koliko god je i sam bio obožavalac grupe, mnoge stvari o njima nije znao, te su mu bile potrebne čak tri godine da završi projekat .

„The Beatles: Eight Days A Week – Godine Bitlmanije“ na redovan repertoar kina u Bosni i Hercegovini stiže 20. oktobra.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.