DALIDA – ŠETNJA IZMEĐU ŽIVOTA, LJUBAVI I SMRTI

„Dalida“ od 12. oktobra u kinima

2

Film „Dalida“, rediteljice Lise Azuelos, zasnovan je na životnoj priči ikone popularne muzike Jolande Cristine Gigliotti, poznate pod umetničkim imenom Dalida. Scenario je napisan po knjizi Dalidinog brata i producenta Orlanda, a glavna uloga povjerena je debitantkinji na filmu Svevi Alviti, kojoj kritike već prognoziraju veliku karijeru.

Dalida je bila diva snažnog glasa i nesvakidašnje ljepote čiji je uspjeh svjetskih razmjera pratio niz tragedija. Proslavila se tokom 1950-ih, da bi tokom karijere duge tri decenije prodala više od 130 miliona ploča širom svijeta. Za njen međunarodni uspjeh dijelom je zaslužna i činjenica da je pjevala na desetak jezika. Od njenog rođenja u Kairu, 1933. godine, do prvog nastupa u pariškoj dvorani Olimpia 1965, od braka sa Lisienom Morrisom, preko disko večeri do spiritualnih putovanja u Indiju i globalnog uspjeha sa numerom “Gigi l’Amoroso” 1974,

„Dalida“ je ujedno i spektakl, kao i intimni portret jedne kompleksne i harizmatične žene, koja je bila ispred svog vremena. Uprkos njenom tragičnom odlasku 1987. godine, Dalidino nasljeđe nastavlja da zrači do današnjih dana.

Dalidini hitovi su obišli svet, a rado su se slušali i u bivšoj Jugoslaviji. Pored emitovanja njenih pjesama na radiju, veliku ulogu u tome odigrali su i prepjevi na ovdašnje jezike, koje su izvodile ovdašnje muzičke zvijezde 60-ih godina, kao što su Đorđe Marjanović („Dirlada“), Lola Novaković („Deca Pireja“), i Ljiljana Petrović („Bikini sa žutim tačkicama“).

Lisa Azuelos je francuska rediteljica, scenaristica i producentica marokanskih korijena, poznata po ostvarenjima „Un moment d’éragement“, remakeu istoimene komedije iz 1977. godine, sa Vincentom Casselom u glavnoj ulozi, kao i po uspješnoj komediji o odrastanju “LOL“, od koje je kasnije napravljen remake istog naslova u holivudskoj produkciji.

Domaća publika će imati priliku da uživa u ostvarenju „Dalida“ od 12. oktobra u bh kinima.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.