Džefri Raš i Sofi Nelis u filmu “Kradljivica knjiga”

Film ,,Kradljivica knjiga” zasnovan na istoimenom bestseleru
Trejler i prvi insert iz filma upoznaju nas sa inspirativnom pričom o hrabrosti i ljubavi

Nacistička Nemačka, godina 1939. Zemlja zadržava dah. Smrt nikada nije imala toliko posla. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljskom porodicom. Dok se situacija pogoršava i mržnja postaje sve veća i opipljivija, Lizel počinje da krade knjige.”Kada ti život nešto uzme”, kaže ona svom prijatelju, “moraš da uzmeš nešto nazad”. Međutim, Lizel ne zadržava knjige samo za sebe. Ona ih deli sa drugima, između ostalih i sa Jevrejinom koga od nacista u podrumu kuće skrivaju njeni roditelji.

Mlada glumica Sofi Nelis i kultni britanski glumac Džefri Raš igraju glavne uloge u filmu “Kradljivica knjiga”, inspirativnoj priči o hrabroj i odlučnoj devojčici, zasnovanoj na istoimenom romanu autora Markusa Zusaka. Ovaj roman, koji se u našim knjižarama može naći u izdanju kuće “Laguna“, svetski mediji nazvali su “briljantnim i nesvakidašnjim ambicioznim delom” (Njujork tajms), “knjigom za ceo život“ (Independent), “pričom od koje staje dah“ (Gardijan).

Markus Zusak je australijski pisac koga od književnih početaka prate atributi inovativnog i poetičnog pisca. „Kradljivica knjiga“ zasnovana je na jednoj od najvećih tragedija čovečanstva svih vremena – Drugom svetskom ratu, i stradanjima Jevreja u njemu. Budući da je ova tema već bezbroj puta, na bezbroj različitih načina opisivana, utoliko je bio posredi krupniji književni zalogaj, i utoliko je bilo teže obraditi je na pravi i zaista inovativan način. Markusu Zusaku ovo je pošlo za rukom, s obzirom na to da je “Kradljivica knjiga“ proglašena za književni fenomen.

Režiju “Kradljivice knjiga“ potpisuje britanski reditelj Brajan Persival, koji ima velikog iskustva u režiji na televiziji, i BAFTA nagradu za najbolji kratki film.  Mladu glumicu koja će igrati glavnu ulogu, devojčicu Lizel, producenti su tražili u nekoliko zemalja širom sveta, da bi se na kraju odlučili za francusko-kanadsku glumicu Sofi Nelis. Sofi Nelis iza sebe ima već nekoliko uloga na filmu i televiziji, kao i nekoliko nagrada za decu glumce. Roditelje mlade Lizel igraju oskarovac Džefri Raš i glumica nekoliko puta nominovana za Oskara, Emili Votson.

“Kradljivica knjiga” će se u bioskopima naći 2014. godine.

 

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.