Festival autorskog filma uručuje nagradu za životno delo

Puriši Đorđeviću pripada nagrada za životno delo koju dodeljuje Festival autorskog filma

Jubilarni 20. Festival autorskog filma prvi put dodeljuje nagradu za životno delo. Laureat je naš najstariji aktivni reditelj i scenarista Puriša Đorđević. Nagradu za životno delo uručiće mu večeras reditelji Srdan Golubović i Stefan Arsenijević u Dvorani kulturnog centra pre specijalne projekcije njegovog najnovijeg ostvarenja “Čedo oženi me!” u 20:30h.

O novom filmu Puriša je izjavio:”Snimio sam do sada 11 biografija, jedna od njih je priča o Budi Davidoviću, nosiocu dve Karađorđeve zvezde. Snimio sam i biografski film o mom omiljenom piscu Miši Paviću. Biografija o Čedomiru Jovanoviću je lepa dok je omiljeni junak studentskih demonstracija. Danas je omražen čovek kada je Srbija saznala da je Čedomir Jovanović uhapsio Slobodana Miloševića. ”

U čast doajenu srpskog i jugoslovenskog filma, u okviru Festivala priređena je retrospektiva filmova snimljenih od 1953. do 1975. godine. Posetioci Festivala autorskog filma biće u prilici da do 03. decembra uživaju u filmskoj poetici Puriše Đorđevića u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Bogati opus Puriše Đorđevića čine 23 igrana i 30 dokumentarna filma, među kojima su remek dela “San”, “Jutro”, “Kros kantri” koje krasi specifična poetika u kojoj reditelj spaja nespojivo. Osvajao je nagrade u Veneciji, Puli, Rimu, Moskvi. Nagrade za životno delo dobijao je već sa 70 godina.

Gosti na konferencijama u Domu omladine Beograda:

(svaki dan od 12h)

02.12.
Puriša Đorđević
03.12.
Danis Tanović (Tigrovi)

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.