FILM KOJI JE RASPLAKAO PEDRA ALMODOVARA

„120 otkucaja u minuti“ u bioskopima od 14. decembra

14 - Copy

 

Francuski film „120 OTKUCAJA U MINUTI“, reditelja Robina Campilla, je dirljiva historijska drama zasnovana na ličnim iskustvima scenariste i režisera sa grupom aktivista ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power) u Parizu devedesetih godina. Ovaj strastven i prkosan film o ljubavi, životu i prijateljstvu naći će se na redovnom repertoaru bh kina od četvrtka, 14. decembra.

Ovaj film je posvećen HIV pozitivnim ljudima i njihovim prijateljima koji su vodili mirne proteste protiv farmaceutske industrije i političara. Prati priču o Nathanu (Arnaud Valois), mladiću koji se tokom devedesetih godina prošlog vijeka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom zaraze od HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koji preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit na Filmskom festivalu u Kanu i uspio da rasplače čuvenog Pedra Almodovara, film „120 OTKUCAJA U MINUTI“ nije dobio „Palme d’Or“ (Zlatna palma), već „Grand prix“ festivala.

Robin Campillo je rođen u Maroku 1962. godine. Otac mu je bio vojno lice zbog čega se tokom njegovog odrastanja cijela porodica neprekidno selila. U kino sali vojne baze na Madagaskaru devetogodišnji Robin je gledajući „Alphaville“ otkrio Jean-Luc Godarda, zbog čega je razvio strasnu ljubav prema filmu. Nakon završene filmske škole, napušta rad na filmu kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Tek sredinom devedesetih započinje karijeru scenariste i režisera.

Ovaj film, domaća publika će moći pogledati od 14. decembra.

U nastavku trailer: 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.