Indijsko ostvarenje Sud pobednik 20. Festivala autorskog filma

FAF na bis u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana

Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ za najbolji film glavnog, takmičarskog programa 20. festivala autorskog filma (FAF) pripao je indijskom filmu „Sud“ Čaitanija Tamhanea. Ovu odluku, jednoglasno, doneo je tročlani međunarodni žiri festivala koji je radio u sastavu: nemačka glumica i scenaristkinja Ana Brugeman, selektor programa „Forum” Berlinskog festivala – Kristof Terehte i naš reditelj Goran Marković.

Kako su članovi žirija naveli u obrazloženju odluke, priznanje koje nosi ime našeg proslavljenog reditelja, dodeljeno je filmu koji na „inteligentan, veoma originalno strukturisan način ubeđuje publiku, prateći ne samo jednog, već nekoliko junaka koji su deo istog procesa, pažljivo balansirajući simpatije i perspektive. Umesto da bude samo portret svog glavnog protagoniste, ova očaravajuća sudska drama postaje portret Indije”.

Indijski reditelj i scenarista Tamhane nagrađen je i od strane Fiprescija priznanjem „Slobodan Novaković“. Fipresci je nagradu ravnopravno dodelio i dansko-argentinskom ostvarenju “Hauha – Raj na zemlji”.

Filmove FAF ocenjivao je i žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije, sekcije snimanja filmske i elektronske slike. Tročlani žiri snimatelja plaketu „Aleksandar Petković Petko” jednoglasno je dodelio Mihailu Krišmanu za snimateljski rad u filmu „Levijatan” ruskog scenariste i reditelja Andreja Zvjaginceva.

Nagradu za najboljeg reditelja žiri FAF-a, takođe, jednoglasno, dodelio je Noazu Dešeu za film „Bela senka”, realizovan u koprodukciji Tanzanije, Nemačke i Italije, jer autor „koristi veoma nekonvencionalan, ali efektan način da ispriča priču punu filmske energije – portret autsajdera čija prvobitna slabost polako, ali sigurno postaje njegova snaga”.

Zbog tradicionalno velikog interesovanja publike i nekoliko rasprodatih projekcija danas će biti održan program „FAF na bis” u Domu omladine i Dvorani kulturnog centra Beograda, sa reprizama najgledanijih filmova.

U Domu omladine Beograda biće prikazani: „Levijatan”, „Sud”, domaći film „Neposlušni” Mine Đukić i berlinski pobednik „Crni ugalj, tanak led” iz Kine, dok su u dvorani Kulturnog centra Beograda na programu: francuski filma „Plava soba”, venecijanski pobednik „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, „Mamica” (Kanada) i „Levijatan”.

Gledaoci u prestonici biće u prilici da gledaju  „FAF na bis” i u bioskopu Fontana u periodu od 5 – 7. decembra.

PETAK 05.decembar
15:30 – LEVIJATAN
18:00 – GOLUB SEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU
20:00– ZIMSKI SAN

SUBOTA  06.decembar
18:00 – CRNI UGALJ, TANAK LED
20:00 – LEVIJATAN

NEDELJA  07.decembar
15:30 – ZIMSKI SAN

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.