Još jedna nagrada za „Smrt čoveka na Balkanu“

Nakon predpremijera u Kragujevcu i Nišu i premijere u Sava centru, koje su ispraćene oduševljenjem, burnim aplauzima i ovacijama publike, crna komedija „Smrt čoveka na Balkanu“ reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića proglašena je za najbolji film na najznačajnijem festivalu u Grčkoj, Panorama of Europian Cinema.

Nagrada osvojena u Atini je 21 priznanje zaovo ostvarenje. Film „Smrt čoveka na Balkanu“ svetsku premijeru je imao na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je dobio nagradu za najbolji nezavisni film. Na festivalu Cinema City u Novom Sadu osvojio je nagrade za režiju, scenario, nagradu kritike, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke glavnog junaka filma, glumca Emira Hadžihafizbegovića. Nakon toga usledila su prikazivanja i nagrade na festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zadru, a festivalska turneja još uvek traje. Film je uvršten i u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj se ove godine nalazi 47 filmova iz 31 evropske zemlje.

„Smrt čoveka na Balkanu“ trenutno osvaja i bioskopsku publiku širom Srbije. Od 17. Novembra, od kada je na redovnom bioskopskom repertoaru, film je pogledalo preko 20.000 ljudi.

U filmu „Smrt čoveka na Balkanu“ povod za tragikomični razvoj događaja je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svesni. Dok čekaju prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

Uloge u filmu tumače Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica, Mirjana Karanović i Nikola Kojo.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.