Juče svečano otvoren 9. Dečiji filmski festival Kids fest

Jedinstveni festival filmske umetnosti i zabave 

U Domu sindikata u Beogradu juče je svečano otvoren 9. Dečiji filmski festival Kids fest, jedinstven događaj za decu koji se do 20. oktobra odvija u bioskopima u Beogradu, NIšu, Novom Sadu, Kragujevcu i još 30 gradova u Srbiji.

Ambasadorka festivala, glumica Jelena Jovičić, pozdravila je publiku sastavljenu od učenika i učenica beogradskih osnovnih škola, kao i nekoliko predškolskih ustanova, i poželela im da tokom festivala uživaju u dobrim filmovima i zabavi. Zabavni program za otvaranje festivala spremili su UMS i “Artimedia”.

Tokom trajanja festivala, biće prikazano 14 filmova među kojima su neka od najboljih ostvarenja kinematografije za decu i mlade iz protekle godine. „Legenda o Sarili 3D“ je prvi 3D kanadski animirani film, i takođe prvi film čija je kompletna produkcija izvedena u kanadskoj pokrajini Kvebek. Inspirisan je kulturom Inuita (kod nas poznatih i kao Eskimi), starosedelaca severnoameričkog kontinenta. Autori filma ističu da nisu želeli da liče na holivudske produkcije, već su napravili uzbudjiv, interesantan i drugačiji, umetnički animirani film za decu. „Zip, Zap i klikeraška banda” je film snimljen prema junacima iz poznatog španskog stripa, na kome su odrasle generacije dece. „Hrabri autić Plodi” je već drugi film o avanturama hrabrog policijskog auta Plodija, Folksvagenove „bube“ koja rešava zamršene policijske slučajeve. predsednik pronašao, udružuju se i smišljaju plan da gospodina Meseca vrate na nebo.
„Gospodin Mesec“ obišao je veliki broj svetskih filmskih festivala posvećenih kinematografiji za decu, i osvojio brojne nagrade. Ovaj film, zasnovan na istoimenom svetskom bestseleru, je visokobudžetna fantazija za decu u stilu kultnih filmova za odrasle – „Edvarda Makazorukog“, „Panovog lavirinta“, i ostvarenja Terija Gilijama.

U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima „Cineplexx Delta City“, „Roda Cineplex“, Dvorani Doma sindikata i bioskopu „Fontana“, u Novom Sadu u bioskopu „Arena Cineplex“, u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop „Vilin Grad“.

Cene karata za bioskopske projekcije na Kids festu su veoma pristupačne, i kreću se od 150 do 350 dinara. Moguće je organizovati i grupne posete. Adresa zvaničnog sajta Dečijeg filmskog festivala KIDS FESTA je www.kids-fest.com.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.