Komedija „Smrt čoveka na Balkanu“ osvaja domaću publiku

Film „Smrt čoveka na Balkanu“ nagrađivanog reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića osvojio je publiku za samo tri dana prikazivanja. Nakon pretpremijera u Kragujevcu i Nišu i premijere u Sava centru, koje su ispraćene oduševljenjem, burnim aplauzima i ovacijama publike, ovu crnu komediju o balkanskom mentalitetu pogledalo je 15 hiljada gledalaca. 

Osim velikog interesovanja publike, film je izazvao i oduševljenje  kritike. Do sada je osvojio čak 19 festivalskih nagrada. Svetsku premijeru je imao na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je dobio nagradu za najbolji nezavisni film. Na festivalu Cinema City u Novom Sadu osvojio je nagrade za režiju, scenario, nagradu kritike, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke glavnog junaka filma, glumca Emira Hadžihafizbegovića. Nakon toga usledila su prikazivanja i nagrade na festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zadru, a festivalska turneja još uvek traje. Film je uvršten i u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj se ove godine nalazi 47 filmova iz 31 evropske zemlje.

U filmu „Smrt čoveka na Balkanu“ povod za tragikomični razvoj događaja je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svesni. Dok čekaju prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

„Smrt čoveka na Balkanu“ je od 17. novembra na redovnom repertoaru u bioskopima širom Srbije.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.