KONTROVERZNI TRILER O MODERNOM TERORIZMU

„Nokturama“ od 07. septembra u kinima

Ostvarenje „Nokturama“, reditelja Bertranda Bonella, predstavlja provokativni portret pariških terorista modernog doba. Film detaljno prati grupu mladih ljudi, umornih od društva u kome žive, dok planiraju i izvršavaju seriju terorističkih napada u Parizu.

cover

Oni nisu klasični ekstremisti, već ljudi različitih godina i porijekla, što čini ovaj film još kontroverznijim. Film je „podigao prašinu“, i izazvao različite reakcije, kada je premijerno prikazan prošle godine na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu, 10 mjeseci nakon terorističkih napada u glavnom gradu Francuske.

Indiewire je film ocjenio kao „portret radikalnog nasilja, koji gotovo nema sličnosti s terorizmom kakvog znamo, ali ipak u nekim trenucima djeluje mnogo realnije, baš iz tog razloga.“

Scenario za film je napisao Bertrand Bonello, a u glavnim ulogama ovog trilera našli su se Finnegan Oldfield, Vincent Rotters i Hamza Meziani.

Glavni glumac Finnegan Oldfield je posjetio susjednu Srbiju, prilikom projekcije filma na ovogodišnjem FEST-u, kada je istakao da nije bila ideja da se bave terorizmom, nego pobunom mladih sličnom onoj iz 1968. godine. Prema Oldfieldovim riječima, scenario je napisan 2006. godine, ali poslije terorističkih napada u Parizu 2015. godine, na film se drugačije gleda, i o njemu se drugačije govori.

Bertrand Bonello rođen je 1968. godine u Francuskoj. Radi kao reditelj, scenarista, producent i kompozitor. Njegov kinematografski rad vezuje se za talas Novog francuskog ekstremizma. Njegovi radovi nominovani su za prestižne nagrade na međunarodnim festivalima, a film „Sant Laurant“ bio je francuski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 2014. godine.

Domaća publika će imati priliku da pogleda film „Nokturama“ od 07. septembra.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.