Kristof Volc otkiva smisao života ili nedostatak istog!

Novi film Terija Gilijama „Nulta Teorema“ 

„Nulta Teorema“ (The Zero Theorem) je najnoviji naučno-fantastični film režisera Terija Gilijama. Film prati Koena Leta, koga glumi Kristof Volc, povučenog kompjuterskog genija koji radi na formuli kako bi utvrdio da li život sadrži neko značenje. Naša publika biće u prilici da vidi svet informatičkog društva u filmu „Nulta teorema“ od 10. aprila u bioskopima širom zemlje.

U filmu „Nulta teorema“ glumi dvostruki dobitnik Oskara Kristof Volc, publici poznat po filmovima Đangova osveta (Django Unchained) i Prokletnici (Inglourious Basterds). Volc u novom ostvarenju Terija Gilijama igra Koena Leta, ekscentričnog i povučenog kompjuterskog genija koga muče egzistencijalne poteškoće. Dok živi u izolaciji u spaljenoj crkvi, Koen opsesivno radi na misterioznom projektu koji mu je poverio Menadžment (Met Dejmon), čiji je cilj da otkrije smisao života ili nedostatak istog – jednom za svagda.

Koena uznemiravaju nepoželjni posetioci kojima ne veruje, poput kolgerle Breinslei (Melani Tijeri), čudo od deteta Bob (Lukas Hedžes) i njegov kolega nepredvidive naravi Džobi (Dejvid Tevlis) i on-line psihoterapeut Dr. Šrink – Rom (Tilda Svinton).

Gilijam direktno kritikuje savremeno advertajzing društvo i pokazuje do kog nivoa apsurda ono može da evoluira. Gilijam je izjavio da „Nulta teorema“ spada u deo trilogije distopijskih satira uz „Brazil“ i „12 Majmuna“.

Kao nepopravljivi vizualista, Gillijam tvrdi da bi ovo mogao da bude najekstremniji film koji je do sada snimio. Film se bavi i ranijim rediteljevim preokupacijama – odnosom između sadašnjosti i prošlosti, tankom crtom između stvarnosti i fantazije, slobodom i postojećim poretkom.

 

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.