MIHALKOVA SUNČANICA STIŽE U BIOSKOPE U SRBIJI

Istinsko remek-delo na repertoaru domaćih bioskopa od 28. maja

Uzbudljivo i poetično ostvarenje ruskog oskarovca Nikite Mihalkova „Sunčanica“ na redovnom repertoaru domaćih bioskopa naći će se od 28. maja.  Film se bavi evakuacijom belogardejaca sa Krima 1920. godine, posle građanskog rata, uz evociranje 1907. godine kroz sećanje jednog oficira na ljubavnu romansu.

Scenario za „Sunčanicu“ nastao je po istoimenoj pripoveci i dnevničkoj prozi „Prokleti dani“ nobelovca Ivana Bunjina. Priča je satkana od kontrasta – sećanja na sjaj 1907. sa jedne i mračnih tragičnih događaja iz 1920. kada je Rusija bila razorena revolucijom i građanskim ratom sa druge strane.

Ražalovani oficir, belogardejac, naslućujući svoju sudbinu, poziva u sećanje trenutke bezuslovne sreće: parobrod na Volgi i jedan kratki ljubavni susret. Samo jedna noć sa neznankom dovela ga je do bunila. Ta „sunčanica“ ga ne napušta čak i za vreme „najprokletijih dana“ propasti Ruske Imperije.

Film o ruskim oficirima, eliti, intelektualcima, aristokratama koje govore na nemačkom i francuskom, o gubljenju duhovnosti sa dolaskom komunista na vlast, po rečima Mihalkova, nosi upozorenje da ruski narod treba da se okrene samom sebi i odgovori na suštinski važno pitanje: „Kako je do svega ovoga došlo?“.

Glavne uloge u filmu „Sunčanica“  Mihalkov je poverio Viktoriji Solovjov, kao i srpskom glumcu Milošu Bikoviću, koji se u ulozi ruskog potporučnika odlično snašao. U realizaciji poslednjeg ostvarenja jednog od najpoznatijih svetskih reditelja učestvovali su mnogi srpski filmski radnici.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.