Nagrada za „Odumiranje“ u Kotbusu

Premijera zakazana za 5. decembar u Sava centru

Nagrada ekumenskog žirija za najbolji film na filmskom festivalu u Kotbusu*, pripala je ostvarenju „Odumiranje“, reditelja Miloša Pušića. Osim u Kotbusu, „Odumiranje“ je prošle nedelje imalo zapažene projekcije u selekcijama još nekoliko značajnih evropskih festivala – u Solunu, Argentini i Atini. Povodom projekcije u Kotbusu, u kritici prestižnog Hollywood Reporter-a stoji: „Čehovljeva melanholija nadvija se nad ovom neusiljenom komedijom ruralnih običaja smeštenom duboko u srpsku provinciju. Pušićevo „Odumiranje“ izmamiće nekoliko osmeha, ali onih izvedenih iz dubine očaja njegovih protagonista.“*

Film producentske kuće Hit and Run, rađen je po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene i nagrađivane drame koja se igrala u Ateljeu 212, svetsku premijeru imao je u Karlovim Varima. Usledilo je prikazivanje i brojne nagrade na domaćim i regionalnim festivalima, a zvanična bioskopska distribucija počinje 5. decembra svečanom premijerom u Sava centru.

Film čiji je producent glumac Branislav Trifunović ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne.

Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, provedenih na teškim poslovima i praćenih besparicom, Janko (28) se vraća u svoje zabito i, ljudima opustelo, planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Nemačku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem. Njegova usamljena majka Milica (50) koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane. I pored toga što će Milica, snagom majčinske ljubavi, ubeđivati Janka da ostane i pokuša da živi na svojoj zemlji i od svoje zemlje, Janko neće odustati od svog plana. Otići će u nepoznato, dok će Milica, bolesna od tuge za sinom, ostati sama na svojoj zemlji. Ostalo je misao koja prožima ljude i predele – ODUMIRANJE – stoji, između ostalog u sinopsisu ovog ostvarenja.

Verujući da film u svojoj suštini mora biti angažovan, te da ukazuje na probleme i realnost koja nas okružuje, producenti i autori ističu da nema nijedne reči koja tačnije opisuje to stanje nego odumiranje. Upravo zato su odlučili da snime ovakav film, sa uverenjem da on može biti glas svih onih koji veruju da se odumiranje može zaustaviti.

Glavne uloge poverene su glumcima Branislavu Trifunoviću, Borisu Isakoviću, Dari Džokić, Emiru Hadžihafizbegoviću, Jasni Đuričić, Novaku Bilbiji i Milici Janevskoj. Svi oni će se pokloniti beogradskoj publici 5. decembra u Sava centru. Ulaznice za premijeru su u prodaji i mogu se naći na blagajni Sava centra.

*http://www.filmfestivalcottbus.de/en/festival/awards/

*http://www.hollywoodreporter.com/review/withering-odumiranje-cottbus-review-654149

 

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.