Nagrađena ostvarenja 17. Festivala autorskog filma

“Akacije” dobitnik gran prija “Aleksandar Saša Petrović”

Žiri 17. Festivala autorskog filma, čiji su članovi bili nemačka producentkinja Gabrijela Brunenmejer, makedonski reditelj Vlado Blaževski i australijsko-meksički reditelj Majkl Rouv, koji je i predsedavao žirijem, dodelio je Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ argentinskom ostvarenju „Akacije“ reditelja Pabla Đorđelija.

U objašnjenju žirija kaže se : „Gran pri ide filmu „Akacije“, zato što se izvanredna suptilnost i jednostavnost i hrabra upotreba naturalističkog ritma kombinuju da bi se stvorio veoma ubedljiv i izuzetno human film.“

Nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio britanskom glumcu i reditelju Pediju Konsidinu za njegov prvi dugometražni film „Tiranosaurus“, zato što je, kako se kaže u eksplikaciji nagrada: „… uspeo da stvori film koji se odlikuje ličnim rukopisom pravog pripovedača. To je kompleksan i uverljiv svet, u čijem centru je autentičan i harizmatičan junak.“

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Eranu Kolirinu za film „Zamena“, jer je „kreirao hrabru i neočekivanu narativnu formu koja razbija klišee umetničkog filma i preispituje tišinu i prazninu savremenog urbanog življenja.“

U okviru festivala dodeljena su i priznanja Udruženja filmskih umetnika Srbije sekcija snimanja slike, kao i nagrade za najbolji film žirija kritike FIPRESCI Srbija i Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Povelju „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad žiri u sastavu Đorđe Nikolić, Predrag Popović i Vladimir Lašić dodelio je direktoru fotografije Dijegu Poleriju, za rad na filmu „Akacije“.

Srpski ogranak FIPRESCI, čiji su članovi bili Božidar Zečević (predsednik), Vesna Perić i Dragan Jovićević nagradu za najbolji film festivala dodelio je ostvarenju „Sram“ britanskog reditelja Stiva Mekvina.

FIPRESCI Srbija, čiji su članovi žirija bili Milan D. Špiček (predsednik), Vlada Džudović i Radmila Đurica, priznanje za najbolje ostvarenje dodelio je filmu „Tiranosaurus“ britanskog reditelja Pedija Konsidina.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.