Nik Kejv – otvaranje duše i arhive na velikom platnu

“20 000 dana na Zemlji” u bioskopima od 20. novembra!

Domaća publika biće u prilici da gleda od 20. novembra u bioskopima dokumentarno – fiktivnu biografiju Nika Kejva “20 000 dana na Zemlji” u režiji Ijana Forsajta i Džejn Polard. Rediteljski dvojac u svom pažljivo komponovanom filmskom debiju kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara.

Šta se dešava kad sat otkuca dvadesethiljaditi dan u životu Nika Kejva? “20 000 dana na Zemlji” neobična je forma dokumentarca i osmišljenih scena koje prikazuju muzičara Nika Kejva tokom jednog “običnog” dana u životu. U tom danu, započetom buđenjem u raskošnom domu na obali nedaleko od Brajtona, Kejv razgovara sa psihijatrom, ima probu sa bendom, susreće se sa nekim važnim osobama u svom životu, odlazi u arhiv u kome se čuvaju slike i predmeti iz njegovog života i završava ga velikim koncertom.

Muzička ikona, koji je istovremeno pisac i narator u “20 000 dana na Zemlji”, otkriva svoj pogled na svet, život i način na koji stvara mračne i duhovite tekstove. Iznad svega, Kejv u filmu istražuje ono što nas čini nama samima i slavi moć krativnog duha.

U filmu se pojavljuju Kajli Minog, kao i engleski glumac Rej Vinston, koji je igrao i u vesternu “Ponuda” za koji je Kejv pisao scenario, a režirao ga je Džon Hilkout. Uz Kajli i Vinstona, pojavljuje se i Bliksa Bargeld, bivši član Bed Sidsa koji objašnjava zašto je napustio taj bend pre nekoliko godina.

Film je dobio naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama gde je sabirao koliko dana je već živ.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.