Održana konferencija za novinare – “Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata“

U prijatnom ambijentu kafića Tigar, u Beo Zoo Vrtu, juče je održana konferencija za novinare povodom premijere filma „Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata“. Glumci koji su učestvovali u sinhronizaciji na srpski podelili su sa novinarima utiske sa snimanja, kao i svoj doživljaj filmskog serijala „Ledeno doba“.

Na konferenciji su govorili: Goran Jevtić, koji potpisuje režiju sinhronizacije četvrtog nastavka „Ledenog doba“ i pozajmljuje glas oposumu Krešu, Isidora Minić i Lako Nikolić, koji od prve sinhronizacije filmova „Ledeno doba“ daju glasove mamutici Eli i oposumu Ediju, kao i glumice koje su glasove pozajmile novim likovima – Dušanka Stojanović, u ulozi Sidove bake, Katarina Marković kao tigrica Šira i Maša Dakić u ulozi tinejdž mamutice, Breskvice.

Osim pomenutih, u sinhronizaciji su učestvovali: Nikola Đuričko, Voja Brajović, Srđan Miletić, Viktor Savić i Nemanja Oliverić, kao i specijalni gosti: Sandra Perović, Bojana Vunturišević i Galeb Nikačević.

Goran Jevtić vidi dva značenja u temi „Ledenog doba 4“ – pomeranje kontinenata. Osim bukvalnog, koje podrazumeva promene na Zemlji, te i preraspodelu životinjskog carstva, on pomeranje kontinenata doživljava i kroz odnos dece i roditelja: „Kada dete odraste, postane tinejdžer, prelazi iz jednog u drugo doba. To je pomeranje kontinenata. U ovom filmu to vidimo u Breskvici, Elinoj i Manijevoj ćerki tinejdžerki koja odrasta, zaljubljuje se i nekako se odvaja od roditelja“.

O sinhornizaciji Goran kaže da je to naporan proces koji podrazumeva mesec i po dana priprema i dvadeset dana snimanja, ali da mu je drag rad na ovom filmu, budući da su „izabrane snažne glumačke ličnosti koje su dale svoj pečat likovima“.

„To nije samo davanje glasova pred mikrofonom. To zahteva angažovanje celog tela jer i pokret glasu daje moć i karakter“.

Rediteljski posao takođe je vrlo zahtevan. Goran je uz opis celokupnog procesa sinhornizacije, objasnio da reditelj svakog trenutka mora da ima svest o svemu – da ima sve likove u glavi i ideju o komponovanju radnje, obzirom da svaki glumac posebno snima svoju ulogu.

Goran ovaj film vidi kao odličnu uvertiru za leto – „pun je vode i akcije“ i ističe da su prednosti ovog filma „songovi i nasleđe koje prenosi serijal, kao i 3D, koji omogućava da se nađemo u nekim drugim vremenima“.

Glumice koje su se pridružile u četvrtom nastavku filmskog serijala „Ledeno doba“ brzo su se uklopile u tim.

Dušanka Stojanović sinhronizaciju filma „Ledeno doba 4; pomeranje kontinenata“ vidi kao „dobar način razmišljanja“. O liku koji tumači, Sidovoj baki, kaže: „Baka je jedna krhka, majušna zverčica, ali je njen temperament dinamičan, buran i uvrnut“.

Goran Jevtić smatra da je bilo krajnje vreme da saznamo odakle potiče jedan od najzanimljivijih junaka „Ledenog doba“ – Sid, i da se ne zna ko je blesaviji – Sid ili njegova baka.

Katarina Marković saradnju sa Goranom Jevtićem opisala je kao zanimljivu i laku, dok je Maša Dakić koja ima mnogo iskustva sa sinhronizacijom filmova za decu, izrazila oduševljenje ulogom koja joj je dodeljena: „Drago mi je što igram tinejdžerku, a ne osnovca, kao do sada. To znači da sam i ja porasla. Osim toga, ovde sam imala priliku da doživim nešto što je inače nemoguće – da mi roditelje igraju Isidora Minić i Nikola Đuričko“.

Isidora Minić potvrdila je da je prijatna i prijateljska atmosfera na konferenciji posledica lepog druženja na snimanju: „Vrlo dobro funkcionišemo zajedno“.

Lako Nikolić „Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata“ rado gleda sa svojom porodicom: „Ovo je jedan kvalitetan film koji možemo da ponudimo našoj deci i zbog kojih je dobro što je sinhronizovano“.

Opšti utisak glumaca je da se porodica širi, kako u filmu, tako i među glumcima i među publikom, koji odrastaju sa ovim filmskim serijalom. Optimizam se prenosi.

Promociju filma podržali su i Delhaize Serbia i Maxi supermarketi, koji su u svoju ponudu uvrstili album sa trodimenzionalnim karticama „Ledeno doba 4 – pomeranje kontinenata“, prvi takve vrste na našem tržištu.

Dvadeset četiri 3D kartice koje prikazuju likove iz filma „Ledeno doba 4 – Pomeranje kontinenata“ ne mogu se kupovati, već se isključivo dobijaju pri kupovini u Maxi supermarketima.

Premijera filma „Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata“ zakazana je za 1. jul, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. U bioskopima i u 3D-u, film će se naći od 2. jula.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.