Promocija knjige “Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma” 19. novembra

Povodom jubilarnog izdanja sastavljena je monografija koja prikazuje istoriju i razvoj festivala, kao i njegove značajne momente

Festival autorskog filma je povodom jubilarnog izdanja festivala pripremio i objavio knjigu “Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma”, čija će se promocija održati 19. novembra u 19h u kafeu Korto, u Nušićevoj 6.

O razvoju  festivala, njegovim počecima, preprekama na koje je nailazio, filmovima koje je prikazivao, pisao je Dr Greg Dekjur Junior, filmolog i publicista u nosećem tekstu monografije “Auteur, force majeur“. Dekjur je o festivalu pisao iz ličnog ugla, ne samo kao istraživač, već i dugogodišnji posetilac festivala, strastveni ljubitelj kinematografije koji u svetu autorskog filma nalazi paralelu i dopunu svog unutrašnjeg sveta.

Kad neki filmski festival doživi dvadesetogodišnjicu svog postojanja, sva je prilika da je on tu i da ostane ‒ ukoliko se ne ukaže kakva “viša sila“, poput božje promisli, ili rata. Zapravo, viša sila i jeste prouzrokovala rođenje Festivala autorskog filma u Beogradu 1994, pre dvadeset godina. Ratna dešavanja na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih imala su za posledicu teške međunarodne sankcije i potpunu izolaciju Srbije. Beogradski međunarodni filmski festival (FEST) bio je primoran da privremeno prekine svoju aktivnost 1993. i 1994. godine. Festival novog filma i videa u Beogradu ukinut je 1991. godine, da bi  ponovo bio pokrenut tek 2003. Tako je Festival autorskog filma stupio u nastalu prazninu 1994, i ponudio beogradskoj bioskopskoj publici “pogled u svet“, kako se to i kaže u temeljnom sloganu festivala“, piše Greg Dekjur u uvodu.

U monografiji se nalazi i tekst umetničkog direktora festivala, Srđana Vučinića, koji se pozabavio nekim od ostvarenja koji su obeležili FAF, filmovima “Glad”, “Profesorka klavira”, “Raspložen za ljubav”, “Egzotika”, “Nepovratno”…

“Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma” donosi spisak svih dosadašnjih dobitnika gran prija festivala “Aleksandar Saša Petrović”, kao i celokupni spisak ostvarenja koja su prikazana na festivalu tokom 20 godina istorije (pripremio publicista Slobodan Aranđelović).

Knjiga “Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma” ilustrovana je arhivskim fotografijama, izveštajima iz novina, starim plakatima i ostalim uspomenama na prethodna izdanja festivala koja svedoče o raznolikosti dešavanja, posetilaca i događaja koji su svih ovih godina gradili festival. Za dizajn monografije bio je zadužen “Škart”.

Za prisutne predstavnike medija koji žele da napišu prikaz i izveste sa događaja biće obezbeđen po primerak monografije.

Monografija “Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma” naći će se u prodaji tokom 20. FAF-a koji se održava od 26. novembra do 3. decembra u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopima “Fontana” i Dom kulture Studentski grad, kao i u UK “Parobrod”.

Informacije o programu 20. Festivala autorskog filma se nalaze na sajtu festivala www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je www.facebook.com/festivalautorskogfilma.
Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru, na nalogu @FAFBg.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.