REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. U BH KINIMA OD 30. MARTA

Rekvijem za gospođu J. film Bojana Vuletića, koji je pokupio najbolje svjetske kritike, bh kina dolazi 30. marta.

04
Nakon svjetske premijere na Berlinskom festivalu i beogradske premijere na jubilarnom 45. Festu, a sad povodom kino distribucije, film će živjeti svoj kino-život.

 Sjajna glumačka ekipa koju je okupio Bojan je: Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković, Mira Banjac, Boris Isaković, producent Nenad Dukić, direktorica fotgrafije Jelena Stanković, kao i mnogi drugi.

Rekvijem za gospođu J. je fim rađen u srpsko-bugarsko-makedonsko-rusko-francuskoj koprodukciji, i prati skromnu sredovječnu ženu i bivšu administrativnu službenicu koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je godišnjica za 5 dana, gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbjeđenu. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna ovjerena potvrda – uvjerenje o radnom stažu za posljednjih 10 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živjeti u tranziciji je komplikovano. Umrijeti je još komplikovanije.

Rekvijem za gospođu J, dobitnik je četiri nagrade FESTA u selekciji „Srpski film“ – za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu i Politikine nagrade „Milutin Čolić”.

Za ovaj film Vuletić je počeo da piše scenario prije 4-5 godina, a jedna od inspiracija za priču bila je majka njegove poznanice koja je bila sličnog karaktera kao gospođa J.

Film posvećen svim izgubljenim dušama tranzicije koje vide svijetlo na kraju tunela u bh kina stiže 16. marta.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.