ŠTA BISTE URADILI DA SE OVO DESILO VAMA?

Njemačka drama “Pozdravi iz Fukušime” od sutra u kinima.

„Pozdravi iz Fukušime“ je njemačka drama o posljedicama katastrofe u Fukušimi i ljudima koji su izgubili sve, prikazana iz ugla mlade Njemice koja se prvi put susreće sa takvim osećanjima i prizorima.

GRÜSSE AUS FUKUSHIMA

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, film nas vodi kroz život djevojke Marie koja u bjekstvu od svojih neostvarenih životnih snova odlazi u Japan gdje se priključuje organizaciji Clowns4Help, sa namjerom da donese malo radosti u nužna skloništa u Fukušimi.

Međutim, Marie uskoro sebi mora da prizna da za ovu vrstu posla nije nimalo sposobna, niti je to očekivala. Neposredno prije toga, želi da ponovo pobjegne, ali sreće Satomi, posljednju gejšu Fukušime, koja je tvrdoglavo riješila da se vrati svojoj razorenoj kući u zabranjenoj zoni. Dvije žene, karakterno potpuno različite, počinju da se zbližavaju, dok se zajednički sukobljavaju sa duhovima svojih prošlosti.

„Pozdravi iz Fukušime“ je osvojio veliki broj nagrada na mnogobrojnim festivalima, a kritičari ga opisuju kao „apsolutno umjetničko dijelo, koje nas na poetičan način podsjeća da je život jedinstven poput sna”, (žiri C.I.C.A.E. Award, Berlin).

Rediteljica Doris Dörrie je ulogu mlade djevojke poverila njemačkoj glumici Rossalie Thomas, dok ćemo u ulozi gejše gledati japansku glumicu Kaori Momoi, poznatu po ulozi majke u filmu „Memomari jedne gejše“.

Film „Pozdravi iz Fukušime“ domaća publika će imati prilike da pogleda u bioskopima od sutra, 13. marta

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.