„VARVARI“ VEČERAS PREMIJERNO U TRI BIOSKOPA

Film će biti prikazan u Domu Sindikata, Domu Omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping CenterEkipa filma će se pokloniti publici u svim bioskopima

Film „Varvari“ debitansko ostvaranje reditelja i scenariste Ivana Ikića, večeras počinje svoj bioskopski život. Zvaničan bioskopski start „Varvari“ će imati u 20:00 časova u Domu Sindikata, gde će se ekipa filma pokloniti publici nakon projekcije. U Domu Omladine Beograda film počinje u 21:00 i tamo će se ekipa pokloniti publici pre projekcije, dok je u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center projekcija zakazana za 21:00, a susret publike i ekipe desiće se nakon filma. Na ovaj način ekipa želi doprineti zbližavanju publike, domaćih bioskopa i domaćeg filma. ”Meni kao autoru posebno zadovoljstvo predstavlja kada film ostvari dobru komunikaciju sa publikom i kada ga publika prihvati. Dosadašnje reakcije publike na film su baš takve, što nama posebno uliva nadu da ono što radimo zaista ima smisla i da  autorski film ima svetlu budućnost.“ – rekao je Ivan Ikić povodom premijere.Film je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je oduševio publiku, ali i članove žirija koji su se izjasnili da specijalno priznanje dodeljuju „za stvaranje moćnog ostvarenja koje nam pomaže da razumemo izvore nasilja kod mladih, kroz izuzetno ubedljive likove“. Od tog prikazivanja „Varvari“ su nastavili  da nižu uspehe na festivalima u regionu. Domaću premijeru film je imao u sklopu Glavnog takmičarskog programa na Festivalu evropskog filma Palić, gde je takođe nagrađen za najodvažniji debitantski film. Usledilo je prikazivanje u Motovunu, nakon čega je film otvorio Filmski festival u Herceg Novom, a uspešnu projekciju  je imao i na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu, u sklopu programa Pretpremijere.

„Varvari“ snažna tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive portret su jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Junak filma „Varvari“, Luka, je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz Mladenovca. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju. Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina.

Dosadašnja pažnja publike i reakcije na film pokazuju da su autori uspeli da politiku i stereotipe o huliganima stave u drugi plan i da snažno stanu iza svojih mladih likova, saosećaju sa njima i brane ih. Ovo je prepoznao i prestižni filmski magazin The Hollywood Reporter u kojem piše da „za razliku od glavnih likova u filmu, sam film tačno zna šta radi i kuda ide“. Časopis posebno hvali i pojavu naturščika Željka Markovića, kojeg su drugi novinari ranije uporedili sa mladim Robertom de Nirom, a napominje se i realistični pristup kojim je reditelj Ivan Ikić ove zanimljive likove otrgnute od stvarnosti  „oživeo u filmu“.

Podsećamo, glavne uloge u filmu poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je on, kao i likovi u filmu, dobio na autentičnosti.

U filmu igraju Željko Marković, Nenad Petrović „Flash“, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar, Mirko Vlahović…

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.