Večeras premijera filma “Kad svane dan”

Srpski kandidat za nagradu Oskar, film „Kad svane dan“ biće premijerno prikazan večeras, u 20:30h u Sava centru.

Film Gorana Paskaljevića osvojio je nagradu publike za najbolje ostvarenje na upravo završenom Festivalu evropskog filma u Francuskoj. Osim ove nagrade, film je do sada osvojio i brojna druga značajna priznanja.

Reditelju Goranu Paskaljeviću nedavno je uručena i nagrada za doprinos svetskoj filmskoj umetnosti na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi. Film „Kad svane dan“ je dobio „Grand Prix“ za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Terni (Italija), kao i „Grand Prix“ za najbolji film festivala i „Grand Prix“ za najbolji film po glasovima publike na Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Merida.

Ovo filmsko ostvarenje je lična drama starog profesora muzike Miše Brankova koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Glavnu ulogu tumači Mustafa Nadarević, a u ostalim ulogama su Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Zafir Hadžimanov, Olga Odanović, Mira Banjac, Meto Jovanovski, Nada Šargin i drugi. Muziku za film je radio Vlatko Stefanovski.

Film „Kad svane dan“ je imao svetsku premijeru na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gde je bio prikazan u okviru selekcije „Velikani savremenog svetskog filma“, među filmovima najvećih svetskih reditelja današnjice.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.