DVOLIČNOST

Originalni naziv: Trouble

Žanr: triler

Trajanje: 98 min.

Godina proizvodnje: 2005

Zemlja porekla: Francuska, Belgija

Jezik: Francuski

Scenario: Harry Cleven, Isabelle Coudrier-Kleist

Režija: Harry Cleven

Uloge: Benoît Magimel, Natacha Régnier, Nathan Lacroix

Matijas (Benoit Megimel) je tridesetogodišnji, vrlo uspešni fotograf, koji vodi na izgled srećan život sa svojom trudnom ženom Kler (Natasha Regnier) i sinom Pjerom (Lacrouix). Matijasa su smestili u sirotište kada je imao šest godina i nema nikakva sećanja na svoje rano detinjstvo.
Jednog dana, dobija pismo od advokata koji ga poziva da dođe, saznajući da je njegova majka za koju je verovao da je mrtva više od 20 godina, umrla tek nedavno. Kod advokata upoznaje svog brata blizanca, Tomasa, brata za kog nije ni znao da postoji. Tako njegova sećanja iz detinjstva odjednom postaju jedna velika laž. Matijasovi roditelji ne samo da su bili živi, nego su ga napustili bez bilo kakvog objašnjenja. A zašto se on ničega ne seća ?
Posle početnog šoka, Matijas i Tomas se trude da se upoznaju i počinju veoma često da se viđaju. Ispostavlja se da je Tomas jedna šarmantna i prijatna osoba, i nije prošlo mnogo vremena da je osvojio simpatije Kler i Pjera. Kada Matijas prizna da mu je nelagodno da prisustvuje porođaju svoje žene, Tomas se dobrovoljno prijavljuje da zauzme njegovo mesto. Za Matijasa se ipak stvari ne uklapaju u potpunosti, iako u početku ne shvata šta je problem. Malo po malo, Matijas počinje da uviđa, da Tomas pokušava da osvoji njegovu ženu i da ga diskredituje u očima njegove žene i sina, možda čak i da ga se oslobodi i zauzme njegovo mesto. Identiteti počinju da blede….
Da li se ovo zaista događa ili Matijas polako počinje da ludi kako postaje blizak sa svojim bratom ?
Jedina stvar koja može da mu pomogne jeste da se seti prošlosti i šta je dovelo do njihovog razdvajanja. Ali nikako da se priseti bilo čega, i niko, a posebno njegov brat ne želi da mu pomogne.