LAKA LOVA od 18. avgusta

LAKA LOVA

Originalni naziv: Snabba Cash

Žanr: triler, drama

Trajanje: 124 min.

Godina proizvodnje: 2010.

Zemlja porekla: Švedska

Jezik: švedski, srpskohrvatski, španski

Scenario: Jens Lapidus, Daniel Espinosa

Režija: Daniel Espinosa

Uloge: Joel Kinnaman, Matias Padin, Dragomir Mrsic

Linkovi: http://www.imdb.com/title/tt1291652/

Sinopsis

Juan Vestlund je stanovnik Stokholma koji živi dvostruki život. Noću ilegalno vozi taksi kako bi uspeo da živi u bogatom kvartu Stokholma i održi iluziju da je imućan. Kada upozna devojku iz više klase, Sofiju, novac koji uspe da zaradi neće mu više biti dovoljan, pa će prihvatiti ponudu da brzo i lako dođe do novca prodajući kokain. Njegovi putevi ukrstiće se sa putevima ostalih stanovnika Stokholma koji sanjaju da na isti način dođu do novca, među kojima su i emigranti iz Čilea i bivše Jugoslavije. Međutim, pristajući na taj posao, on je pristao i na to da mu se život potpuno promeni, a da nije ni svestan koliko.

 

O filmu

Švedski triler „Laka lova“ snimljen prema istoimenom debitantskom romanu autora Jensa Lapidusa iz 2006. godine. Roman su odlično primile i kritika i publika, i 2007. godinu dočekao je među prvih pet bestselera u Švedskoj. „Laka lova“ je uspostavio novi žanr, nazvan stokholmski noar. Film je uspešno preneo atmosferu iz romana, a jedan od kritičara opisao ga je kao ostvarenje koje je „sveža priča brzog ritma i nadasve iskren opis Stokholma kao hladnog i mračnog mesta“.

Reditelj Danijel Espinoza želeo je da snimi ekranizaciju još od trenutka kada je prvi put pročitao roman. Poreklom Čileanac, odrastao u predgrađima Stokholma družeći se sa Jugoslovenima, u ovoj priči je prepoznao svoje odrastanje. Juana Vestlunda igra Juel Šinamon, u Švedskoj poznat po policijskom filmskom serijalu „Juan Falk“, a od skora i u međunarodnim filmskim vodama zahvaljujući ulogama u američkoj verziji trilera „Muškarci koji mrze žene“ i „Najmračniji sat“, čije premijere se očekuju do kraja 2011. i početkom 2012. godine.  „To je bila teška uloga. Volim taj lik, ali on čini toliko idiotskih izbora u životu, i bira puteve koji ga vode u propast i imaju neverovatno bolne posledice kako po njega, tako i po ljude koji mu znače“, kaže Šinamon o ulozi Vestlunda.

Film „Laka lova“ je takođe odlično prošao i kod publike i kod kritike, i postao bioskopski hit. Lapidus je napisao dva nastavka „Lake love“, po kojima se snimaju još dva filmska nastavka.

Holivudski studio „Warner Bros“ otkupio je prava za snimanje američkog rimejka. Najavljeno je da će glavnu ulogu u ovoj ekranizaciji igrati Zek Efron.