Materica

MATERICA

Originalni naziv: Womb

Žanr: drama

Trajanje: 107 min.

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: Nemačka

Scenario: Benedek Filegauf

Režija: Benedek Filegauf

Uloge: Eva Green, Mat Smith, Lesley Manvile

Sinopsis

 

Rebeka i Tomi zaljubljeni su jedno u drugo od detinjstva. Kada u automobilskoj nesreći on pogine, Rebeka ostaje bez ljubavi svog života. Prava radnja filma počinje 20-tak godina nakon nesreće, kada glavna junakinja dolazi na ideju da kloniranjem ponovo stvori svog dragog Tomija. Ova odluka nailazi na negodovanje u njenom okruženju, a prvi protivnici su Tomijevi roditelji. Uprkos protivljenju okoline, ona se odlučuje na veliki korak, i seli se u napuštenu kuću na obali u kojoj će odgajiti Tomijevog klona.

 

O filmu

Mađarski reditelj Benedek Fliegauf svoj prvi dugometražni film na engleskom snimio je koristeći melanholičnu paletu plave i sive, na tragu Kšištofa Kješlovskog. Smešteni u postapokaliptični predeo nemačkog severnog mora, junaci u „Materici“, kojima na raspolaganju stoje neograničene, futurističke mogućnosti, suočavaju se sa neverovatnim etičkim izborima. U takvim okolnostima, oni istražuju ljubav koja je van granica društva kakvo danas poznajemo.

Ulogu Rebeke igra Eva Grin, francuski model i glumica, koja je filmsku karijeru započela u Bertolučijevom filmu „Sanjari“ 2003. godine izazvavši kontroverze brojnim nagim scenama. Igrala je i u „Nebeskom kraljevstvu“ Ridlija Skota, a za ulogu u „Kazino rojalu“ nagrađena je priznanjima Britanske filmske akademije i nagradom „Empire“. Grin je zaštitno lice mnogih brendova, a tokom 2011. godine snima „Dark Shadows“ Tima Bartona sa Džonijem Depom, Helenom Bonam Karter, Kloe Moric i Mišel Fajfer.