Miris kiše na balkanu 14. septembar u Sava Centru

MIRIS KIŠE NA BALKANU

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: Srbija

Jezik: Srpski

Scenario: Đorđe Milosavljević, Nebojša Romčević

Režija: Ljubiša Samardžić

Uloge: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković

Prva filmska trilogija u Srbiji nastala je po romanu Gordane Kuić

„Miris kiše na Balkanu“ reditelja i producenta Ljubiše Samardžića je prva filmska trilogija u Srbiji, snimljena od obilja materijala koji su nastali prilikom produkcije istoimene uspešne serije prema romanu spisateljice Gordane Kuić. Izvršna producentkinja trilogije je Mirjana Samardžić.

„Miris kiše na Balkanu“ premijeru je doživela 4. jula 2011. u Sopotu, gde je ovenčana Nagradom publike. Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, „Miris kiše na Balkanu“ podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije. Trilogija 25. avgusta igra u Opatiji na najvećem skupu  verskih zajednica sveta, na manifestaciji BEHAJAT/ZAJEDNO, čiji je cilj dijalog između različitih kultura.

Priča filma „Miris kiše na Balkanu“ dešava se od 1914. do 1918. godine, i nosi sobom delić istorijskog značaja o prekretnici u opštoj istoriji jevrejskog naroda. Ljubiša Samardžić je želeo da ovim filmom i serijom dobije umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

Prvi svetski rat, začet u Sarajevu 1914. godine na  pravoslavni praznik Vidovdan, označava početak kraja jednog načina života, ali i otvara novu stranicu suživota sa „inovjercima”. Nova generacija mladih ljudi, bilo koje vere, te i Jevreja, bila je spremna da menja običaje, svet i svest, i prihvata promenu dotadašnjih tvrdokornih porodičnih normi. Ova simbioza, ovo spajanje sa “drugima” je smisao i teza ove neobične, autentične i u svemu savremene porodične sage.

 

„Miris kiše na Balkanu“ je, kako kaže Ljubiša Samardžić, „projekat od opšteg, civilizacijskog, kulturnog i umetničkog značaja, o suživotu kao smislu i ličnoj životnoj sreći.“

Spisateljica Gordana Kuić je o saradnji sa Ljubišom Samardžićem izjavila: “Filmove je napravio izvrsno… Zadivio me je način na koji je Ljubiša radio sa glumcima! Zadivljuju ta njegova mirnoća i strpljivost! Sve ima u malom prstu!“

Projekat je dobio pismenu podršku Generalnog sekretara organizacije Regional Cooperation Council Sarajevo, Hide Bišćevića, Ambasadora Izraela u Beogradu, kao i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Srbije.