Žena koja je sanjala muškarca

ŽENA KOJA JE SANJALA MUŠKARCA

Originalni naziv: Kvinden der drømte om en mand

Žanr: drama

Trajanje: 100 min.

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: Danska

Scenario: Per Fly, Dorthe Warnø Høgh

Režija: Per Fly

Uloge: Sonja Richter, Marcin Dorocinski, Michael Nyqvist

Sinopsis

Mladu i lepu K. progoni san koji sanja iznova i iznova – san o nepoznatom muškarcu. Jednoga dana, san postaje stvarnost. Tokom poslovnog puta, ona sreće muškarca iz svojih snova. Njen savršen život, koji čine voljeni suprug, ćerka i uspešna karijera u modnoj fotografiji, u opasnosti su zbog tajanstvene ljubavi koja je rađa između nje i potpunog stranca. Ljubav postaje opsesija, i kada se snovi izmešaju sa stvarnošću, njihova romansa postaje kobna po njihovu budućnost.

 

O filmu

„Žena koja je sanjala muškarca“ je film o strasti koja se ostvaruje kao seksualna opsesija, i o posledicama koje ovakve opsesije mogu da imaju po živote aktera.

Reditelj Per Fli najpoznatiji je po „Danskoj trilogiji“, serijalu koji u nastavcima prikazuje živote niže, srednje i više klase u Danskoj. Za sve filmove iz ove trilogije, koja socijalnorealističnim pristupom istražuje junake priča i njihove izbore,  Fli je napisao i scenario. Dva filma iz trilogije nagrađena su priznanjem Bodil, danskim pandanom Oskara, za najbolji film.

Glavnu žensku ulogu igra Sonja Rihter, danska filmska i televizijska glumica koja se uporno kloni holivudske karijere. Rihter je postala poznata po ulozi u filmu „Otvorena srca“ danske rediteljke Suzane Bier, snimljenom 2002. godine po pravilima manifesta Dogma 95. „Otvorena srca“