ŠUMA SUMMARUM

Svaka šuma ima svoj zakon.
Članovima hrvatske marketinške agencije, odnedavno u vlasništvu Holanđanina, novi gazda, mladi Rinus Jongbloed, priuštio je akcioni vikend koji uključuje rafting na divljim vodama i paintball bitku, a sve u cilju popularnog team buildinga. Nakon raftinga koji se završava incidentno, dve grupe upućuju se na zadatak u šumu. Manje ili više srećni što učestvuju u ovoj „igri za odrasle“, probijaju se šumom u kojoj ih čekaju nemala iznenađenja – lokalna porodica koja im radi o glavi, slučajni izletnički par, sumnjivi instruktori i fatalne nesreće.
A kako se dan bliži kraju, svima polako postaje jasno da životi onih koji iz svega ovoga izvuku živu glavu više nikada neće biti isti.

O filmu

Ljubitelji hrvatskog humora reditelja Ivana-Gorana Viteza znaju kao reditelja kultnih TV serija „Bitange i princeze“ i „Zakon“. Njegov opus uključuje nekoliko kontroverznih kratkih filmova, među kojima se ističe „Posljednja pričest“, u kojoj se građani svete svešteniku pedofilu. O„Šumi summarum“ Vitez kaže: Film tematizira paradoks uređenog društva u kojem živimo – sukob je s jedne strane stavljen izvan zakona i smatra se neprirodnim i čovjeku stranim, dok s druge strane na njegovu mjestu nastaju čitave grane fiktivnih sukoba bez prave svrhe i konačnoga cilja. Protagonisti filma naći će se u kriznoj situaciji u kojoj će zatomljeni i duboko potisnuti nagoni izbiti na površinu, te će u igri u koju su upleteni nestati nametnute im civilizacijske kočnice“. Osim što se može pohvaliti „Zlatnim arenama“ za montažu i kostimografiju, film je dobio i zanimljive kritike.

Šuma summarum je napokon jedan drugačiji, pomaknut, posve osebujan rad, barem u hrvatskim okvirima... vješto profiliranje niza likova u znatno ograničenom dramskom prostoru, istovremeno dinamiziranje tog prostora narativno-karakterizacijsko-motivskom razvedenošću, te besprijekoran režijski ritam.

Damir Radić, Novossti.com

„… Film koji će za neke biti kultni, a nekima će biti iritantan doboga.

Jurica Pavičić, Jutarnji list

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.