Borba Cezara Čaveza za prava zemljoradnika na velikom platnu!

Majkl Pena, Rosario Doson i Džon Malkovič u bioskopima od 31. jula!

Domaća publika biće u prilici da od 31. jula u bioskopima vidi biografsku filmsku priču o borcu za ljudska prava Cezaru Čavezu. U novom ostvarenju reditelja Dijega Lune „Cezar Čavez“ glavne uloge tumače Majkl Pena, Rosario Doson i Džon Malkovič.

Film prati napore Cezara Čaveza da organizuje 50 000 poljoprivrednih radnika u Kaliforniji, od kojih su mnogi bili „braceros“ – privremeni radnici iz Meksika, kojima je dozvoljeno da žive i rade u SAD samo dok traje zemljoradnička sezona. Uslovi u kojima su radili su bili jako loši, trpeli su rasističke uvrede i brutalne ispade nadređenih i lokalnog stanovništva Kalifornije.

Kako bi pomogao radnicima, Cezar Čavez (Majkl Pena), osniva radnički sindikat „Ujedinjeni zemljoradnici” (UFW). Kao strastven čovek bez ratobornih ideja, Čavez pokreće nenasilnu borbu protiv pohlepe i predsrasuda sa idejom da povrati dostojanstvo ljudima.

Čavezovim nastojanjima su se često suprostavljali, nekad i nasilno, vlasnici velikih farmi na kojima su radili privremeni radnici. Film prikazuje i nekoliko većih nenasilnih kampanja sindikata „Ujedinjeni zemljoradnici”, nakon kojih je Čavez dostigao planetarnu popularnost.

Inspirisao je milione Amerikanaca iz različitih društvenih sfera, pa i one koji nikada nisu radili na farmi, da se bore za socijalnu pravdu. Njegov trijumfalni put izuzetno svedoči o moći koju jedan pojedinac može da ima i kojom može da promeni svet.

Ostvarenje „Cezar Čavez“, reditelja Dijega Lune, premijerno je prikazano na 64. Berlinalu.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.