Da li je ovo najbolja uloga Joaquina Phoenixa?

Zaista-nikad-nisi-bio-ovde-copy-668x250

Misteriozni triler „Zaista, nikad nisi bio ovdje”, koji je Joaquinu Phoenixu donio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom festivalu, biće po prvi put prikazan u Bosni i Hercegovini. Phoenix se našao u ulozi nemilosrdnog plaćenika, koji je unajmljen da vrati kući djevojčicu otetu od strane organizacije koja se bavi trgovinom ljudima.

Nakon rata i službe, Joe (Joaquin Phoenix) se okrenuo poslu plaćenika radi preživljavanja. Njegova specijalnost je spašavanje devojčica koje su postale bijelo roblje. Razlog njegove posljednje nasilne misije je kćerka njujorškog senatora, Nina (Ekatarina Samsonov), kidnapovana i smještena da radi u bordelu na Manhattanu. Njegov zadatak je – da je pronađe, dovede je kući i ubije svakoga ko mu stane na put. Kada se posao otrgne kontroli, Joeove noćne more počinju da ga obuzimaju i zavjera biva razotkrivena, što vodi do dvije moguće opcije – njegove smrti ili njegovog buđenja.

Joaquin Phoenix briljira u ulozi traumatizovanog i emocionalno distanciranog ratnog veterana kao i bivšeg FBI agenta, koji živi sa dementnom majkom, ujedno i njegovom jedinom vezom sa onim što bi se moglo nazvati normalnim životom.

Ovo ostvarenje označava povratak škotske rediteljke i scenaristkinje Lynne Ramsay, nakon višestruko nagrađivanog filma “We need to talk about Kevin” iz 2011. godine. Rođena u Glazgowu (Škotska), Ramsay uživa reputaciju jedne od najoriginalnijih i najzanimljivijih autorica koji rade na polju nezavisnog filma.

Ovaj intenzivni triler je upotpunjen sjajnom muzikom, koju potpisuje Jonny Greenwood, gitarista grupe Radiohead. Greenwood je, takođe, radio muziku za prethodni, već spomenuti, film iste autorice. Tako da je filmom „Zaista, nikad nisi bio ovdje“ nastavljena uspješna saradnja Greenwooda i rediteljke Ramsay.

Domaća publika će moći da pogleda ovo ostvarenje u bh kinima od 08. marta.

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.