Dobitnik Zlatnog medvjeda uskoro u bh kinima

668X250

„Na tijelu i duši“ od danas u kinima od 08. marta

 Dobitnik berlinskog Zlatnog medvjeda, film „Na tijelu i duši“ mađarske rediteljke Ildiko Enyedi, je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih ljudi, koji komuniciraju u snu, u kome se ona pojavljuje kao košuta, a on kao jelen.

Radnja ove ekscentrične drame je smještena u okruženje budimpeštanske klaonice. Mlada žena Maria i njen šef Endre otkrivaju da svake noći sanjaju isti san. Isprva zbunjeni i pomalo uplašeni, polako prihvataju ovu čudnu koincidenciju, i pokušavaju da tokom dana rekonstruišu ono što im se u snovima zbiva. Ovo je priča o dvoje ljudi koji otkrivaju carstvo osjećanja i tjelesne želje, koju je rediteljica ispričala nježno i sa puno suptilnog humora.

Film “Na tijelu i duši” je osvojio sedam nagrada na filmskim festivalima, a također je izabran za predstavnika mađarske kinematografije za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma.

Rediteljka Ildiko Enyedi rođena je u Budimpešti 1955. godine. Započela je karijeru kao konceptualna umjetnica prije nego što je počela da snima kratke i dugometražne filmove kao scenaristkinja i rediteljka. Festivalsku publiku je oduševila još 1989. godine sa svojim prvim filmom “Moj dvadeseti vijek” koji je nagrađen Zlatnom kamerom za najboljeg debitanta u Kanu. Osvojila je više od 40 međunarodnih priznanja za svoj rad.

Bh publika će imati priliku da pogleda film „Na tijelu i duši“ od 08. marta u bh kinima.

Trailer za ovaj film možete pogledati ispod:

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.