Filmska priča Top je bio vreo nikog neće ostaviti ravnodušnim!

U bioskopima širom zemlje od 15. januara

Reditelj Slobodan Skerlić je preneo na veliko platno živu i tešku ljudsku dramu „Top je bio vreo” pisca Vladimira Kecmanovića koja prikazuje ljudsko u svoj svojoj složenosti. Gorko iskrena, potresna priča koja nas podseća na događaje koji su se desili u zemlji koja kao takva više ne postoji, bioskopska publika širom Srbije biće u prilici da gleda od 15. januara sledeće godine.

U fokusu novog filma Slobodana Skerlića su gradski civili u ratu koji strepe od topovskih granata, a najviše od lokalnih uniformisanih branilaca grada Sarajeva. Ratne strahote se sagledavaju iz vizure dva dečaka (Stanislav Ručnov i Muhamed Dupovac). Mladi glavni junaci ispredaju izuzetnu i saosećajnu priču o gubitku, odrastanju u opkoljenom Sarajevu, prvoj zapaljenoj cigareti, milosrđu, moralnosti i hrabrosti.

Skerlićev film o ljudima koje je rat i zatekao i zakovao u gradskoj stambenoj zgradi u kojoj su, koliko do juče, prilično mirno i prilično sirotinjski živeli, nagrađen je na brojnim filmskim festivalima u proteklih godinu dana.

Produkcijski (koprodukcija Srbija-Republika Srpska, BIH) „Top je bio vreo” je ozbiljno dizajniran ratni film, sa svim neophodnim efektima, sa odličnim izborom glumaca, izvrsnom atmosferskom fotografijom Dušana Joksimovića, scenografijom (Kiril Spaseski) i kostimografijom (Tatjana Radišić).

Na gledaocima ostaje da od 15. januara donesu sud da li je osnovna ideja vodilja režisera Skerlića dijametralno suprotna od onoga što je naš najbolji mladi pisac Kecmanović romanom rekao i poručio.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.