HISTORIJSKA DRAMA O KRAJU JEDNE IMPERIJE

„Kuća kraljevog namjesnika“ od 05. oktobra u kinima

 5
Britansko-indijski film „Kuća kraljevog namjesnika“, u režiji Gurinder Chadhe, je istinita priča o posljednjim mjesecima britanske vladavine u Indiji, nakon 300 godina.

1974. godine Lord Mauntbaten zauzima mjesto posljednjeg vicekralja, zaduženog da vrati Indiju indijskom narodu. On živi u kući koja je bila dom britanskih vladara, dok 500 sluga, Hindusa, muslimana i sika, živi na donjem spratu.

„Kuća kraljevog namjesnika“ je film koji je u isto vrijeme epska i intimna priča, sa inspirativnom porukom koja slavi toleranciju. Događaji koji su prikazani u filmu su uglavnom nepoznati ili zaboravljeni, ali imaju veliki značaj u pogledu lekcija koje bi trebalo naučiti o politici straha,  podjelama u društvu, porijeklu vjerskog ekstremizma, i  moralnoj odgovornosti svih ljudi prema migrantima koji bježe od nasilja tražeći bolji život.

Glavne uloge u filmu tumače Hugh Boneville, Michael Gambon, Gillian Anderson, Om Puri, Simon Callow, Lily Travers.

Rediteljica Gurinder Chadha rođena je 1960. godine u Keniji, a odrasla u Londonu. Karijeru je započela kao reporter Radija BBC. Režirala je nekoliko nagrađivanih dokumentaraca za BBC, a ušla je u saradnju i sa Britanskim filmskim institutom (BFI) i kućom Channel Four. 1990. godine osnovala je sopstvenu produkcijsku kuću, Umbi Films.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.