KAKO JE MAGNUS CARLSEN POSTAO “ŠAHOVSKI MOZART”

SJAKKTURNERING

 

 

Film o aktuelnom svjetskom prvaku u šahu od 02. novembra u kinima

Kroz veliki broj arhivskih i kućnih snimaka, reditelj Benjamin Ree otkriva neobičnu i brzu putanju Magnusa Carlsena do šahovskog vrha. Film omogućava publici, ne samo da zaviri u ovu zatvorenu zajednicu, već i da neposredno prisustvuje sazrijevanju modernog genija.

Magnus Carlsen, poznat kao “šahovski Mozart”, postao je velemajstor u trinaestoj, a titulu svjetskog šampiona osvojio je u dvadeset i drugoj godini. Nasuprot mnogim šahovskim majstorima, ne odlikuje ga samo urođena vještina i izvanredna memorija, već i to što, svojom kreativnošću i intuicijom te odlike uspješno kombinuje. Pamćenje poteza i procjenjivanje vjerovatnoća su ono što jednog šahistu može odvesti veoma daleko. Ipak, Magnusovo putovanje dokazuje da postoje i drugi elementi igre, oni koje je nemoguće izmjeriti ili procjeniti. Već od djetinjstva, kao čudo od dijeteta, Magnus je težio ka tome da postane šahovski prvak. Dok su većini igrača neophodni veoma strogi uslovi okruženja da bi usavršili svoje vještine, Magnusova briljantnost najjače se ističe u prisustvu porodice, kao izvora ljubavi i podrške.

Dokumentarni film „Magnus” je imao svjetsku premijeru u aprilu 2016. godine na „Tribeca film festivalu” u New Yorku, nakon čega ga je ScreenDaily okarakterisao kao „uzbudljiv dokumentarac” i „festivalsku senzaciju”.

Scenario za film su napisali Benjamin Ree i Lin-Jeanethe Kyed, a u filmu se pojavljuju Magnus Carlsen, Garry Kasparov i Viswanathan Anand.

Domaća kino publika će imati priliku da pogleda film „Magnus” od 02. novembra u Multiplexu Ekran u Zenici.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.