Klaustrofobična drama o životu u opsadnom Damasku

1222

„U četiri zida života“ od danas u kinima

„U četiri zida života“, intenzivna drama reditelja Philippea Van Leeuw, donosi priču o klaustrofobičnom porodičnom životu u srcu sirijske ratne zone. Film je uspio da redefiniše žanr ratnog filma, jer na poseban način utiče na gledaoce, držeći ih kao taoce zajedno sa porodicom koju prate na velikom platnu.

Zarobljena unutar zidova svog doma pod opsadom, Sirijka Oum Yazan, majka troje dijece, pretvorila je stan u sigurno mjesto za svoju porodicu i susjede, pokušavajući da ih zaštiti od rata koji bukti sa druge strane zidova, i održi što je moguće normalniji ritam života. Kada snajperisti pretvore dvorište u zonu smrti, bombe zaprijete konačnom uništenju zgrade, a provalnici dođu po svoj plijen, održavanje krhke ravnoteže unutar zidova stana postaje pitanje života i smrti.

„Želio sam brzo da reagujem kada je u pitanju ova tema, zbog čega sam odlučio da snimam film na jednoj lokaciji – u stanu, i da ispratim dešavanja u periodu od 24 sata, kako bih prikazao šta pokreće ove obične ljude koji su se našli u vanrednoj situaciji – bez priče o herojima, već o ljudima koji reaguju na situacije koje su ih zadesile,“ objašnjava reditelj filma.

Philippe Van Leeuw rođen je u Briselu u Belgiji. Studirao je na umjetničkoj akademiji INSAS prije nego što se preselio u Los Anđeles, gdje je upisao studije filmske kamere na Američkom filmskom institutu. Njegova posvećenost društvenim i poetičnim filmovima dovela ga je do snimanja dugometražnog prvijenca The Day God Walked Away 2009. godine. „U četiri zida života“ je njegov drugi dugometražni film, koji je premijerno prikazan u programu „Panorama“ Filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film.

Domaća publika će imati priliku da pogleda film „U četiri zida života“ od danas.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.