Linkoln“ od 7. marta u bioskopima

Film koji je Dej-Luisu doneo treći Oskar u karijeri 

Novi film Stivena Spilberga, „Linkoln“, intimna priča o 16. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država i njegovoj borbi da se, usred krvavog građanskog rata, u parlamentu izbori za amandman kojim bi se ukinulo ropstvo, biće na redovnom bioskopskom repertoaru od 7. marta.

Film sa oskarovskim pedigreom (Spilberg 3 Oskara, Sali Fild 2 Oskara, Tomi Li Džouns 1 Oskar) doneo je na ovogodišnjoj dodeli prestižne nagrade treći Oskar glavnom glumcu, Danijelu Deju-Luisu, čime je postao prvi glumac u istoriji sa tolikim brojem priznanja.

Osim Oskara za glavnu mušku ulogu, film je osvojio priznanje i za scenografiju.

Scenario za film napisao je dobitnik Pulicerove nagrade, Toni Kušner, prema romanu „Tim rivala: politički genije Abrahama Linkolna“, autorke Doris Kearns Gudvin.

Osim Oskara, Danijel Dej-Luis je za ulogu Linkolna nagrađen i Zlatnim globusom i nagradom BAFTA. Ovaj glumac je u dosadašnjoj karijeri osvojio čak 91 priznanje za svoj rad.

„Linkoln“ je prikazan na specijalnim projekcijama poslanicima skupština u Italiji, Španiji i Nemačkoj, a nedavno i u Srbiji, kao i na upravo završenom, 41. Festu.

U Spilbergovom filmu vide se četiri poslednja meseca Linkolnovog života, i uzbudljiva, verno prikazana politička borba za ciljeve koji su oblikovali savremenu globalnu istoriju. Linkln je prikazan kao državnik, kao otac i suprug, vojskovođa; zabavan pripovedač, usamljen čovek koji nosi nezamisliv teret istorije, i odlučan donosilac odluka. Kako piše Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade, pisac i profesor istorije, u tekstu „Bolji anđeli naše prirode“, Abraham Linkoln je „praktičan čovek sa moralnim principima koji su se retko pozivali na konkretnu formu religije.“ On je „prvi američki predsednik rođen na Zapadu i u brvnari. Čovek iz naroda! Američki arhetip! Penjući se uz društvenu lestvicu ovaj samouk je stvarao sebe…“ Linkolnovo poreklo i životno iskustvo predstavljali su njegovu prednost u odnosu na ostale obrazovane političare tog vremena, a s obzirom na to da  je imao samo 18 meseci formalnog obrazovanja, školovao se celog života.

 

 

 

 

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.