Niotkuda, film Fatiha Akina u kinima od četvrtka

N4

Potresna potraga za pravdom

Najnoviji film proslavljenog reditelja Fatiha Akina, “Niotkuda”, donosi priču o sudbini žene koja nakon što u bombaškom napadu izgubi supruga i sina, kreće u bjesomučnu borbu za pravdu, nalazeći u tome motivaciju za život. Ovo ostvarenje koje je donijelo nagradu glavnoj glumici Diani Kruger na Kanskom festivalu, stiže u domaća kina u četvrtak, 29. marta.

Katjin život se iznenada ruši kada njen suprug Nuri i sin Rocco poginu u bombaškom napadu. Njena porodica i prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku. Danilo, advokat i Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju osumnjičenima – mladom paru neonacista. Suđenje gura Katju do granica izdržljivosti, ali za nju nema alternative – ona želi pravdu.

Ova krimi-drama nosi internacionalni naziv In the Fade po istoimenoj pjesmi američkog rok benda Queens of the Stone Age, čiji je pjevač i  frontmen, Josh Homme, radio muziku za film. Scenario, kao i režiju, potpisuje Fatih Akin, u saradnji sa Harkom Bohmom.

„Počeo sam da istražujem koncept osvete. Da li stvarno postoji? Ko bi zapravo želio osvetu? Da li bih se ja svetio? Katja ima svoj moral, svoju definiciju pravde. U tom smislu, Katja prikazuje nešto što je skriveno u svima nama, nešto što bi zauvijek trebalo da ostane skriveno. Nisam bio zainteresovan za perspektivu ubica. Bio sam veoma odlučan gdje moj fokus i empatija treba da budu,“ ističe reditelj Akin, dodajući da je ovo veoma ličan film za njega.

„Iako je ona plavooka plavuša i Njemica, Katja je moj alter ego. U ovom filmu se radi o univerzalnom osjećanju tuge i svim njenim slojevima,“ objašnjava Akin.

Fatih Akin je njemački reditelj, scenarista i producent, turskog porekla. Za svoja ranija ostvarenja osvojio je više od 40 nagrada, uključujući i one na najprestižnijim svjetskim festivalima, te nagrade Evropske filmske akademije, i brojna druga priznanja.

Film „Niotkuda“ je od četvrtka, 29. marta na repertoarima bh kina.

Trailer možete pogledati:

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.