PRIČA O ERIN BROKOVIČ U FRANCUSKOM STILU

„150 MILIGRAMA“ od 20. jula u bh kinima

 

Drama „150 miligrama“, u režiji Emmanuelle Bercot, je istinita priča o medijskom skandalu koji je pokrenuo Francusku. Film je zasnovan na događajima iz života doktorice Irene Francon, koja je dospjela u centar javnosti zbog njenog istraživanja o nuspojavama lijeka za dijabetes.

U bolnici u Brestu, doktorica Irene otkriva direktnu vezu između sumnjivih smrtnih slučajeva i opšte priznatog medicinskog liječenja, čije su nuspojave izazvale smrt više stotina ljudi. Kako bi otkrila istinu ona se odlučuje da se usprotivi jednoj francuskoj zdravstvenoj i farmaceutskoj kompaniji, i razotkrije medijski skandal koji se stvorio oko komercalizacije lijeka.

Sidse Babett Knudsen je utjelovila glavnu ulogu jake žene sa izraženim smislom za humor, čime je odmah pridobila publiku. Benoit Magimel se sjajno snašao u ulozi šefa odjeljenja za istraživanja u brestovskoj bolnici,  koji je potpuno uvučen u priču Irenine očaravajuće istrajnosti da uspije u svojoj namjeri.

Film „150 miligrama“ je imao svjetsku premijeru prošlog septembra na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu, na kome je istaknut kao „visoko inteligentan i važan film za gledanje“, jer dokazuje da bilo koji sistem, bez obzira na to koliko je jak, može biti pobjeđen zahvaljujući pojedincu ili grupi.

Domaća publika će imati priliku da uživa u ovom ostvarenju od 20. jula u odabranim kinima u Bosni i Hercegovini.

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.