“PUTOVANJE” – NAJBOLJI BRITANSKI FILM U POSLJEDNJIH PET GODINA

U bosanskohercegovačkim kinima od 8. juna

kihiohjk

Kada sudbina jednog naroda zavisi od dva zakleta neprijatelja, biće potrebno čudo da se mir postigne ili barem jedno neplanirano putovanje.

 

Film „Putovanje“ je drama inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj historiji, koju će domaća publika imati prilike da pogleda na velikom kino platnu od 8. juna.

Poslije četrdeset godina sukoba u Sjevernoj Irskoj, vodeći igrači se sastaju u St. Andresu kako bi dogovorili konačan i trajni mirovni sporazum. Uspijeh pregovora zavisi od Iana Paisleya, vođe Demokratske unionističke partije, i bivšeg IRA zapovjednika Martina McGuinnessa, dva zakleta neprijatelja, koje okolnosti primoravaju da krenu na kraće putovanje zajedno. Poslije prvobitnih uvreda, njihov razgovor mijenja tok i počinju da se pojavljuju pukotine u njihovim oklopima. Rivali saznaju ne samo da nisu toliko različiti, već i počinju da grade prijateljstvo.

Film je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji i mnogi kritičari su smatrali ovaj film krucijalnim za irsku i englesku političku scenu, jer je film vjerodostojno prikazao dešavanja između ove dvije zemlje kroz (ne)prijateljstvo dva čovjeka.

Uloge političara Paisleya i McGuinnessa povjerene su izvrsnim i nagrađivanim britanskim glumcima Timothyju Spallu i Colmu Meaneyu, dok režiju potpisuje Nick Hamm, provjereni britanski reditelj i producent.

Film će u domaćim kinima biti premijerno prikazan 8. juna, a do tada pogledajte trejler:

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.