Sa 19. Festivala autorskog filma, na redovan repertoar stiže novo ostvarenje Arija Folmana – ,,Kongres”

Dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji animirani film i novo ostvarenje reditelja nagrađivanog „Valcera sa Baširom“ na redovnom bioskopskom repertoarunaći će se od 12. decembra. 

,,Kongres”, novi film izraelskog reditelja Arija Folmana, poznatog po ostvarenju „Valcer sa Baširom“, ostvarenje inspirisano delom poznatog poljskog pisca naučne fantastike i satiričara, Stanislava Lema, na redovni bioskopski repertoar stiže 12. decembra.

Premijerno prikazan na nedavno završenom, 19. Festivalu autorskog filma, „Kongres“ prikazuje trenutni svet kinematografije u kome 3D tehnologija preti da iskoreni bioskope na koje smo navikli i uz koje smo odrasli. Da li kompjuterizovani likovi mogu da zamene prave glumce i da sa istim entuzijazmom i uzbuđenjem prenesu osećanja? Reditelj ovog filma postavlja pitanje: ,,Da li je to zapravo više i važno?”

Film prikazuje život Robin Rajt, glumice srednjih godina sa reputacijom nestalne i nepouzdane osobe, zbog čega više niko nema poverenja da joj dodeli neku ulogu. Zbog bezizlazne situacije u kojoj se nalazi, ona odlučuje da potpiše ugovor na dvadeset godina, i proda filmska prava na digitalnu verziju svog tela jednom poznatom filmskom studiju. Kao takva, biće zauvek mlada i fatalno lepa, a zauzvrat će dobiti veliku sumu novca. Ali, ona mora da obeća da više nikada neće glumiti.

Izraelski reditelj Ari Folman za ovo ostvarenje dobio je nagradu Evropske filmske akademije za najbolji animirani film. Folmanov„Valcer sa Baširom“ osvojio je Zlatni globus, a bio je i nominovan za Oskara za najbolji strani film.

„Genijalni dizajner na LSD-ju“ je rečenica iz filma kojom kritičari opisuju ovo ostvarenje, mešavinu animacije i igranog filma. Poznat kao autor koji se suprostavlja konformizmu i mejnstrim kulturi, u ovom filmu Folman je, kako kaže, iskoristio svet fantastike i lepih slika da ispriča priču o besu.

 

 

 

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.